Småviltjakta starter
Nå er det tid for jakt på rype, skogsfugl, hare og flere andre småviltarter. 80.000 nordmenn er småviltjegere, og for mange er 10. september som julaften å regne.
Høsting av naturens overskudd gjennom jakt er en gammel tradisjon i Norge.
– Jakt er en fantastisk aktivitet, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Hun har selv tatt jegerprøven, og fremhever hvilke matressurser som ligger i fugl og annet vilt.
– Hvert år bringer jegerne hjem over 20 millioner middagsporsjoner. Dette er sunn og miljøsmart mat, samtidig som jakta bidrar til å styrke folkehelsa.
For de fleste er småviltjakta inngangsporten til jegerlivet, og både landbruks- og matministeren og Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) mener at det skal være lav terskel for å komme seg ut på jakt.
Rundt halvparten av landets jegere bedriver småviltjakt. Rypejakta er den klart største.
– Rypejakt er selve folkejakta i Norge. Som jeger er man en kulturbærer, og det skal man være stolt av. Vi høster av naturens overskudd uten at den forringes.
Jegeren er heldig som kan fylle fryseren med kortreist, sunn og naturlig mat, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF.
Som ny jeger kan det oppleves som vanskelig å faktisk komme seg ut på jakt. Det blir fort for mange barrierer for nybegynnere, og nær halvparten av de som tar jegerprøven blir dessverre aldri jegere.
NJFF arbeider aktivt med å hjelpe de som ønsker det, ut på jakt. Jakt er for alle, uavhengig av om du bor i by eller på bygd. Norges Jeger- og Fiskerforbunds lokalforeninger arrangerer jaktturer hvor du som uerfaren jeger, uansett alder, kan være med å lære nye jaktformer. Dette er jakt i flotte jaktterreng med erfarne instruktører til stede.
Dette kan landbruks- og matministeren skrive under på.
– Jeg var selv på introjakt med NJFF i fjor høst. Det var en flott opplevelse, og det er utrolig tilfredsstillende å hente maten sin selv i stedet for å kjøpe alt ferdig i butikken, sier Bollestad.