Klage på FlyViking

Ifølge Luftfartstilsynets nettsider har det vært flere hendelser og uhell som følge av mangelfull avising av fly, blant annet hos nystartede FlyViking, skriver bladet Nordlys. Bilder fra en takeoff på Hammerfest lufthavn viser at et fly startet med snø på vingene i vinter.

-Å fly med is eller snø på vingene vil endre de aerodynamiske egenskapene til vingen og kan være svært farlig. Vingene skal derfor være helt fri for is og snø, noe som også er et krav i det felleseuropeiske regelverket, sier Ståle Rosland, flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet, etter å ha sett bildene Nordlys har fått tilgang til.

Det er bakgrunnen for at all snø og is må ryddes vekk fra vingene før flyet tar av. Deretter blir flyet sprayet med en kjemisk væske for å hindre at ny is legger seg på flykroppen i luften.

FlyViking har hovedkontor på Lyngseidet og base i Tromsø. De startet sine kommersielle flyvninger 27. mars i år, i første omgang med rutene Tromsø-Bodø og Tromsø-Hammerfest. Luftfartstilsynet opplyser overfor Nordlys at de nå er i dialog med selskapet etter hendelsen på Hammerfest lufthavn.

Jan Kristensen hos FlyViking sier selskapet har rutiner for avising av fly. -Vi kjører et såkalt «clean aircraft concept». Det betyr at flyet skal være rent for snø, sier Kristensen.

-Luftfartstilsynet har vært og er i dialog med selskapet om dette, og vil følge dette nøye opp fremover, sier flyoperativ inspektør Ståle Rosland.