Må i retten 2 ganger

 En mann fra Sortland i begynnelsen av 20-årene må møte i Vesterålen tingrett to ganger i løpet av vinteren. Først er det 18 ulike straffbare forhold som også omfatter vold, og deretter sak med to voldtekter.

De alvorligste forholdene er altså voldtekt og seksuell omgang med barn under 16 og i et tilfelle under 14 år. Her er minstestraffen normalt 3 års fengsel, men dette kan fravikes i særlige tilfeller helt opp til 15 år. Saken skal opp for tingretten i januar.

Mannen må imidlertid møte i retten også før jul. Da er det en sak med 13 lovbrudd som omfatter 18 ulike forhold. Dette gjelder både narkotika og vold, pluss tyverier og skadeverk.

Årsaken til at det blir to ulike straffesaker, er at den alvorligste blir ført av en statsadvokat på vegne av påtalemyndigheten, mens saken i november føres av en politiadvokat.

Voldssaken omfatter blant annet et forhold fra november i fjor da tiltalte tak i hånden til en annen mann og vred fingrene til en finger brakk. I februar skal han ha dyttet en annen mann slik at han falt i bakken, før tiltalte tok kvelertak på mannen og slo ham magen og i ansiktet.

Tiltalte skal også ha utøvd vold mot sin egen far og lillebror. Han skal dessuten ha brukt narkotika og dopingmidler, samt ulovlige tabletter, ved flere anledninger.