Ramaskrik i Svolvær mot Sortland-halloy

Sortland-baserte «Deadline Event» leide hele torget i Svolvær, satte opp stortelt under skrei-VM og hadde konserter med blant andre Anniken Høve. Det ble ikke tatt godt imot i Lofot-byen og ordfører Eivind Holst slår fast at dette ikke vil skje igjen. «Haillorama» førte altså til «ramaskrik» i Svolvær og kontant nei til mer «hailloy».

Hailloramaet

Lofotposten forteller at Deadline har «en død sak» under neste skrei-VM (bilde: klipp fra Lofotposten).

Arrangør-selskapet fra Sortland ledes av Stein Inge Pedersen. Han forteller både til Lofotposten og VOL at han opplevde situasjonen på torget i Svolvær som ubehagelig. Det ble faktisk konfrontasjoner utenfor teltet, da noen ville hindre publikum å gå inn. Fredag var det derfor svært lite folk i «Sortland-teltet», mens det var fullt hus eller i byen. Lørdag tok man ikke inngangsbilletter og da kom det flere. Det økonomiske resultatet er på denne bakgrunn trolig labert, selv om flere hundre personer var innom teltet lørdag.

Allerede da det ble kjent at kommunen hadde leid ut torget til et Sortland-firma kom det negative reaksjoner i Svolvær. Kommunen fikk sterk kritikk og ble oppfordret til å trekke avtalen og nekte skjenkebevilling. Bak skrei-VM står den dugnadsbaserte foreninga Vågan Båt- og Sjøfiskeforening, med en leder som har det velklingende navnet Sten Ståle Sortland. Han var straks ute i media og kritiserte kommunens avtale med Deadline Event. Han var skuffet og kunne ikke forstå at man nå fikk en stor konkurrent midt på torget under skrei-VM. Andre gikk ut i langt sterkere ordelag, særlig i kommentarer på Facebook.

HolstEivind

Ordfører Eivind Holst (bildet, foto Høyre) var klar i sin tale til Lofotposten: -Vågan Eiendom KF har fått beskjed om at Svolvær Torg under VM i Skreifiske for fremtiden er utleid til Vågan Båt- og Sjøfiskeforening. Også rådmann Tommy Steinsvik i Vågan er nå ute og slår fast at et slikt stort telt ikke er aktuelt på torget i Svolvær. Ellers gikk årets VM i skreifiske som normalt, med knirkefritt arrangement og god stemning. Fangstene var heller små, i forhold til fjorårets rekordfiske.

Men flere av de tilreisende retter igjen kritikk mot utestedene i Svolvær, som både tar inngangspenger under VM og setter opp prisene på øl. En av disse, Per Karsten Andersen, betalte seg først inn og kjøpte så en øl til 90 kr. Han sier nå: -VM i skreifiske var for oss en gedigen opptur. Den resterende tiden i Svolvær var en nedtur. Vi opplevde to vidt forskjellige kulturer som levde side om side. Den ene utnytter den andre. Dette er ikke Ibiza eller Aya Napa. Dette er Lofoten!

Samme Andersen er heller ikke nådig mot Haillorama og teltet på torget: -På torget fantes et malplassert telt for fjortiser, utstyrt med eget HAILLCREW! Hva jeg mener om prostituering av språk og lokalkultur kan jeg utdype en annen gang.

Dagens utgave av Lofotposten kan ellers fortelle om en annen sak som Svolvær nå engasjerer seg i, nemlig å få VG-lista til byen slik Sortland gjorde. Nå starter man jobben med å få engasjement og påvirkning for å få til samme suksess som det ble på Sortland. At de samme arrangørene for VG-lista på Sortland nå har fått en kald skulder i Svolvær, er ikke nevnt…