VM i skreifiske avlyst

For andre gang stopper koronaviruset VM i skreifiske, ettersom det nå er avgjort at det ikke blir arrangert i 2021 heller. Også fiskerimessa i Kabelvåg er blitt avlyst, som skulle vært i mars.

Mange fra Vesterålen og Lofoten, pluss en god del langveisfarende har deltatt på VM i skreifiske. Nå er det avlyst igjen (arkivfoto).

-Det vil være sjanseløst å samle 6-7.000 mennesker i Svolvær sentrum, sier Per Odd Krystad, som er leder i Svolvær båt- og sjøfiskeforening. I en kommentar til Lofotposten slå han fast at det er forferdelig trist å måtte avlyse en gang til.

Sist ble arrangementet avlyst etter pålegg fra Vågan kommune, men nå er det båtforeninga selv som har tatt beslutningen. -Vi valgte å gjøre det nå av hensyn til deltakerne, slik at de ikke kommer i en vanskelig situasjon med senere avlysning, sier Krystad.

Det er i mars måned det har vært tradisjon de senere år at skreien har blitt feiret med et eget VM i Lofoten, med fiske på Vestfjorden og mange sosiale samlinger i Svolvær tre dager til ende.

Ei messe med salg og visning av fiskeriutstyr har vært holdt i Lofothallen i Kabelvåg, men også denne er nå blitt avlyst. Arne Walter Mørch i Lofot-Stand sier man allerede nå planlegger for 2022.

-Ei digital utstilling er ikke aktuelt. Leverandørene ønsker å møte kundene ansikt til ansikt, sier Mørch til Lofotposten, og dermed må 130 utstillere finne andre måter å markedsføre seg på i vinter.

Per Odd Krystad i Svolvær båt- og sjøfiskeforening er ikke redd for at VM i skreifiske vil miste sin popularitet. -VM i skreifiske er en kulturbærer for kystkultur, fiskeri og rent hav. Det skal vi ta vare på, så det ikke blir glemt, påpeker Krystad.

Mange fiskere og hele industrien er nok svært spente på årets vintersesong. Både markedet ute i Europa og mulighetene for sesongarbeidere skaper usikkerhet omkring skreifisket og de økonomiske resultatene.

Korona-restriksjoner gjør at en del fiskekjøpere må tenke nytt, i stedet for å basere hele toppsesongen på importert arbeidskraft på korte kontrakter. Koronaen i Europa og verden vil dermed påvirke mange forhold lokalt i Vesterålen og Lofoten også.