Vindkast i orkan styrke

Kuling og storm har preget Vesterålen torsdag med vindkast opp i orkan styrke. På Ånstadblåheia ble det målt et vindkast helt opp i 54,6 meter pr sekund, og det er nær nordnorsk rekord.

Bølger og vind, kombinert med regn og snø, har gjort torsdagen nokså ufyselig i Vesterålen (arkivfoto).

Orkan starter ved vindstyrke over 32,6 meter pr sekund og det har det ikke vært i Vesterålen. Det har vært kuling og opptil sterk storm med 31,5 meter pr sekund på utsatte steder. Vinden har blåst fra sør-sørvest og dreid mer vestlig utover ettermiddagen.

Det var ved 15-tiden at vinden på Ånstadblåheia nesten satte nordnorsk rekord. Her slo måleren ut med et kast på 54,6 m/sek og det er det nest kraftigste som er registrert i Nord-Norge noen gang. Det sterkeste vindkastet som er målt i hele Norge var på 64,7 m/sek. Det skjedde 2. juledag i 2011 på fjellet ved Juvvasshytta.

Nord-Norges sterkeste vindkast ble mål på Trolltinden ved Andenes i 2010. Den var 1. november at måleren her slo ut på 55,3 meter pr sekund. Nest sterkeste kast kommer fra Finnmark der man målte 53,3 m/sek på Sluskfjellet i 2013.

Ånstadblåheia er et av de mest utsatte stedene i Vesterålen når det gjelder vind og hele torsdag har det blåst storm her, fra full til sterk storm, med orkan i kastene. Middelvinden har ligget på ca 30 m/sek utover dagen.

Dette betyr trolig at vindmøllene her har vært stengt mye av dagen, ettersom man har en sikkerhetsgrense på 25 meter pr sekund. Når vindstyrken passerer dette, stanser rotorene for å unngå skader på bladene og turbinen.

På Trolltiden ved Andenes har man også målt sterk vind torsdag, men ikke like sterk som på Ånstadblåheia. Trolltiden har hatt sterk kuling mye av dagen, men utover ettermiddagen økte det på til sterk storm her også. Heftigste vindkast kom ved 15-tiden med 47,3 meter pr sekund.

Det er imidlertid fortsatt Trolltiden som har nord-norsk rekord i vindstyrke med 55,3 m/sek. Spørsmålet er om denne kan bli slått fredag, da det er meldt storm med vindretning som dreier stadig mer nordover. Også lørdag blir det heftig vind på Andøya, med sterk kulig fra nord-nordvest.

Fredag er det meldt storm på yttersiden av Vesterålen og utsatte steder, slik at både Hadsel, Bø, Øksnes og Andøy vil merke vinden svært godt. Sortland by ligger mer i le, og her ventes det kun  stiv kuling.

Hadselbrua var en tid stengt på torsdag da vindretningen var ugunstig og styrken kom opp i 30 meter pr sekund i kastene. Sortlandbrua var lite påvirket, men her kan nok endret vindretning gjøre forholdene mer krevende på fredag.