Undertrykkelse avler motstand

Debatten om konflikten i Midt-Østen går bredt også i Norge. Lokalt er det medlemmer i «Palestina-komiteen» som gir sine refleksjoner her i et leserbrev her, fra deres ståsted.

Christoffer Ellingsen og Inge Strøm i Rødt og Palestinakomiteen (foto: innsendt).

Innlegget her er skrevet av Inge Strøm og Christoffer Ellingsen, som er medlemmer i Rødt og Palestinakomiteen:

Palestinere som lever under umenneskelig okkupasjon, blokade, nedverdigelse og som innestengt i fengselslignende forhold på Gazastripen, har folkerettslig støtte i å kjempe mot Israels mange 10 års undertrykking. Israel har brutt og bryter folkeretten systematisk.

Også undertrykte folk har samme krav til å følge folkeretten i sin motstand. Det gjelder også Hamas sitt fullstendig uakseptable angrep på, drap og bortføring av hundrevis sivile.

For ofre på begge sider er det like forferdelig og traumatisk. Denne volden må stoppes.

Årsaken, historikken og de samfunnsmessige rammene rundt er vidt forskjellig og krever helt ulike tiltak for å leges og forhindres.

Situasjonen for de som er etterlatte, for skadde og traumatiserte og samfunnet rundt, er som dag og natt.

Israel har tilgang på alt av tidsmessig medisinsk utstyr og mental hjelp, mens Israel sjøl stopper all, – all hjelp og støtte til palestinske ofre for den israelske en av verdens mest utstyrte krigsmaskinen.

Livet til palestinerne på Gaza starter ikke 7.oktober med Hamas sitt angrep mot Israel – historia til også dette folket er like gammelt som folk ellers på jorda.

Ei ekstremt vending for palestinerne skjedd med oppretting av staten Israel i 1948, folkerettsstridig okkupasjon fra 1967 og utvikling av det som i dag er den staten som FN sier driver apartheid mot palestinerne.

Det innebærer at palestinerne blir undertrykt, diskriminert og forfulgt på rasistisk grunnlag, basert på deres identitet som palestinere. Innen folkeretten anses apartheid for å være en forbrytelse mot menneskeheten.

Hva gjør USA og resten av det som kalles den demokratiske Vesten – Norge inkludert. De overser israelsk overgrep mot et utpint og statsløst folk.

En rettferdig fred i dette området er slik det ser ut i dag, ikke mulig uten at det opprettes en egen, sjølstendig palestinsk stat med full internasjonal anerkjennelse.

Det kan ikke oppnås før supermakta USA og resten av Vesten stopper støtten til Israel sin fullstendig uakseptable og folkerettsstridig behandling av Palestina.

  • Hilsen Inge Strøm
  • Christoffer Ellingsen
  • medlemmer i Rødt og Palestinakomiteen