Tusen er vaksinert

Hadsel har nå vaksinert nesten tusen innbyggere med første dose mot korona. Nesten seks hundre har fått to stikk og er dermed ferdig vaksinert. Vaksineringen fortsette i neste uke.

Ledende helsesykepleier Gro Rønning-Nyvold og helsesykepleier Camilla Bakken Fossheim (foto: Hadsel kommune).

Torsdag ettermiddag ble den foreløpig siste dosen satt i helsehuset på Stokmarknes, noe som innebærer at tett opptil 12 prosent av befolkningen har fått minst én dose.

Dermed har 963 innbyggere fått minst én dose koronavaksine. 577 personer er ferdigvaksinert i Hadsel kommune.

– De to neste ukene er det utelukkende førstedoser som settes, så da vil vi komme enda et godt steg videre, forteller Hans Arne Jenssen, leder for kommunens helseavdeling.

Så langt er det beboere på sykehjem, folk født før 1946 samt helsepersonell som er vaksinert. Aldersmessig er man altså fremdeles i gruppa 75-84 år.

I tillegg har 329 helsepersonell fått minst én dose. Av disse er 240 AstraZeneca-doser, men her er videre vaksinering satt på pause.

– Så langt jeg vet har ingen i Vesterålen hatt alvorlige bivirkninger, sier Jenssen.

I Hadsel er det kun helsepersonell som har fått AstraZeneca-vaksine. De øvrige vaksinene som er satt er levert av Pfizer.

Vaksineringen pågår på ettermiddagstid i helsehuset på Stokmarknes. Om halvannen ukes tid er det dags for å ta fatt på neste prioriteringsgruppe, altså innbyggere i alderen 65 til 74 år.

– Så langt har vi fått en plass mellom 130 og 150 doser i uka, så jeg planlegger ut fra det, sier Jenssen.

Alle som etter prioriteringslista skal få tilbud om vaksine, får beskjed om det.

– Vi ringer alle, og har fått kontaktet stort sett alle. Det er noen som ikke tar telefonen når vi ringer, men vi ringer altså når det er din tur, sier han.

– Når vi kommer til gruppa fra 45 til 64 år er det snakk om 2128 personer. Da tar vi trolig i bruk et selvbookingsystem.

Når dette blir aktuelt, vil kommunen selvfølgelig informere bredt om den nye løsningen.

– Dette er jo folk i yrkesaktiv alder, og derfor er det et enda større behov for at de selv kan bestemme når de vil ta vaksinen.

Målet er deretter å ha alle ned til 45 år vaksinert i løpet av sommermånedene. Men da er vi avhengige av stabile leveranser, opplyser Jenssen.

Helse- og omsorgssjef i Hadsel, Marion Celius, berømmer de ansatte som sørger for at vaksineringen går som den skal.

– Vi har en flott gjeng som virkelig står på for å få det til å gå rundt. Det er gjort et godt og systematisk arbeid, og det har bidratt til at vi er i god rute, sier hun.