Truls-saken for retten

Like før jul blir det rettssak etter dramaet i Øksnes vestbygd, da Truls Johansen forsvant et sted mellom Skipnes og Myre. En bekjent av ham er nå tiltalt på 4 punkt, men ikke for noen drapshandling.

Hva skjedde for to år siden, mellom Skipnes og Myre da Truls Johansen forsvant? I desember kommer saken opp for retten (arkivfoto).

Vesterålen tingrett har satt av 3 dager til denne saken, som begynner 14. desember. Det er Nordland politidistrikt som har reist tiltale og deres advokat er Kay Rønning-Nyvold. Tiltale stiller med forsvarer John Christian Elden, som er en av Oslos mest profilerte advokater.

Saken dreier seg om det som skjedde for nøyaktig 2 år siden, et sted mellom Skipnes og Myre. To småbåter med to personer i hver dro sammen fra Skipnes. Truls Johansen var i den ene og kom aldri frem til hjemstedet Myre.

Hovedpunktet i tiltalen gjelder den som dro sammen med ham fra Skipnes. Han er tiltalt «for å ha hensatt en annen i hjelpeløs tilstand med fare for liv, kropp eller helse eller å ha unnlatt å gi hjelp til noen i hjelpeløs tilstand som vedkommende hadde en plikt til å dra omsorg for».

Her er det altså ikke beskrevet noen drapshandling, men politiet mener likevel tiltalte har opptrådt på en måte som rammes av loven, og dermed medvirket til at Truls Johansen døde og forsvant på sjøen fredag 15. juni midt på natta.

Samme person får 3 andre tiltalepunkt i Vesterålen tingrett. Han tiltales blant annet for ulovlig å ha oppbevart narkotika og hatt 150 stk. tabletter Rivotril, som inneholder det narkotiske virkestoffet Klonazepam.

Et annet alvorlig punkt i tiltalen gjelder «ulovlig å ha hatt med med skytevåpen på offentlig sted. Overtredelsen er grov fordi det særlig legges vekt på at våpenet var ladd eller lett kunne lades».

Mannen er dessuten også tiltalt «for å ha ført småbåt med motor til tross for at han var påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel».

Tiltalen summerer opp forløpet for dramaet i Øksnes vestbygd slik: Fredag 15. juni 2018 ca kl. 02.00 i Skipnes gikk tiltalte ombord i båten til Truls Henrik Johansen og var med denne ut på havet fordi han skulle passe på Johansen som var svært beruset.

De to hadde da vært på puben i Skipnes, og tiltalte hadde da med en ryggsekk hvor han oppbevarte en pistol, av typen Pietro Beretta 22 kaliber, samt ammunisjon til denne.

Under båtturen tar han over føringen av båten og det oppstår en situasjon som resulterer i at begge havner i havet i området ved Tindsøya/Børøya i Øksnes. Han tar seg deretter opp i båten og kjører mot stedet hvor Johansen sist ble observert, men så ikke noe til ham.

Han forsøker så å ringe tre ganger til sin kompis (i den andre båten) uten å lyktes. Etter dette gjør han ingenting og har ved det unnlatt å hjelpe eller sørge for hjelp til Truls Henrik Johansen som hadde havnet i havet, ved at han ikke kontaktet nødetatene eller andre, eller tok seg til land for å finne annen hjelp.

Den tiltalte er en 38 år gammel mann fra Myre som en tid etter dramaet stod frem i et intervju med nettavisen VOL. Han bedyret der sin uskyld og hevdet at han gjorde det han kunne for å redde Truls, etter at de begge hadde havnet i sjøen.

Båten deres hadde da støtt på et skjær to ganger og bare tiltalte hadde klart å svømme bort til båten og komme seg ombord igjen.

Etter dramaet ble tiltalte og hans to kamerater som la ut på tur i lag, framstilt for varetekt. De to andre i følget ble relativt raskt sluppet løs. Tiltalte satt i varetekt i to måneder før han i midten av august 2018 ble sluppet ut.

Til nettavisen VOL forklarte tiltalte at han er medlem av den lokale pistolklubben, og han hadde tenkt å skyte på blink på Skogsøya sammen med i alle fall én av kameratene i turfølget. Han understreker at pistolen er lovlig og er en konkurransepistol.

– Det har versert flere rykter om hva jeg skulle med pistolen. Jeg hadde den med på havet, og underveis i hendelsesforløpet etter at telefonen og motoren var død, skjøt jeg et par varselskudd for å forsøke å få oppmerksomhet, sier Larsen. Han benekter å ha brukt pistolen til noe annet.

Tiltalte hevdet etter pågripelsen at narkotikaen tilhørte savnede Truls Johansen. Dette gikk han senere tilbake på og innrømmet at tablettene var hans egne. Under intervjuet med nettavisen VOL sier tiltalte at han erkjenner dette og ha ført båt i beruset tilstand. Ut over dette mener han å ikke ha gjort noe galt.

Saken kommer altså opp for Vesterålen tingrett i desember og det ventes at det da blir en full gjennomgang av hele saken. Truls Johansen er fortsatt ikke funnet, til tross for en langvarig og massiv leteaksjon etter ham i havområdet ved Øksnes vestbygd.

Tiltalen bygger på «straffeprosessloven§ 62a og straffeloven (2005) § 79». Det er lagt ned «påstand om inndragning av en Pietro Beretta pistol og ammunisjon, jf. straffeloven (2005) § 69 jf. § 75».

Det er også lagt ned «påstand om tap av retten/kjøreforbud til å føre båtførerbevispliktig fritidsbåt, jf. småbåtloven § 28a».

Tiltalen viser også at det kan bli fremmet krav om «erstatning/oppreisning til de etterlatte» etter Truls H. Johansen.

Vesterålen tingrett vil bli ledet av sorenskriver Hans Edvard Roll under denne saken. Politiadvokat Kay Rønning-Nyvold være aktor (anklager), mens advokat John Christian Elden skal forsvare tiltalte.

Advokat John Christian Elden sier nå i en kommentar til nettavisen VOL at hans klient selvsagt er lettet over at siktelsen for uaktsomt drap er henlagt.

-Vi har vært klare på at det ikke var grunnlag for en slik anklage, men kan heller ikke se at han kunne ha gjort mer i den aktuelle situasjon som kunne reddet kameraten, eller at han i juridisk forstand hadde omsorgsansvar for kameraten, sier Elden.