Tempen faller hardt
Mens det har vært opptil 18 varmegrader i april i Vesterålen, starter mai måned med et voldsomt omslag i været og fall i temperaturen ned til 2-3 grader, som kanskje også betyr nattefrost.
Flotte kvelder med varme solnedganger preget april, som bildet viser fra Myre havn. Mai starter derimot med en skikkelig kalddusj (fotoklipp Myre havn webcam).
Vesterålen vil trolig oppleve nysnø på toppene i løpet av uka, nattefrost og noen svært kjølige dager fremover. Det milde og fine været som avsluttet april, vil snu og bli til isende nordavind med mulighet for sludd og snø i høyere strøk.
– Det blir en helt annen værtype nå framover. Skal du opp på fjellet rundt 1. mai er det lurt å ha vinterdekkene på. Der blir den nedbøren som kommer hvit, seier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til NRK.
Dette skjer etter en april som gav Vesterålen og Nord-Norge skikkelig vårstemning, og snev av sommer. Den 26. april ble det målt 17,9 varmegrader ved målestasjonen i Sortland sentrum, og man må tilbake til våren 2002 for å finne maken til dette.
Et par dager tidligere målte man 16,7 plussgrader i Bø, og her må man ti år bakeover for å finne like høy temperatur. Det betyr at man ikke kan snakke om noen rekorder, totalt sett, men det har uansett vært betydelig over normalen for april.
Det har dessuten vært ganske vått i april måned, der flere steder i Vesterålen har fått godt over 100 millimeter nedbør. Normalt ligger man på omkring 80 mm.
Tirsdag 23. april hadde Nord-Norge den første offisielle sommerdagen, altså en dag med en maksimumstemperatur på over 20 grader. Brønnøysund var da varmest med hele 21,1 grader.
Men det var varmt flere steder, og varmerekordene har stått for fall så langt i april. Bodø slo rekorden som har stått helt siden 1921, med sine
. Også Skrova (forrige rekord fra 1954) slo gamle rekorder.Langtidsvarselet for Andenes sier at man ut i uka må forvente ned mot null grader, og fredag ventes det nordavind med snøbyger. For de som skal gå i tog på 1.mai med vaiende faner og paroler, blir det bitende kaldt med kuling fra nord.