Stormen kommer

Torsdag blir det kuling og regn fra sørvest i Vesterålen, mens det fredag øker på til full storm utsatte steder. Det er særlig på Andøya at man vil merke sterke vindkast, melder Yr.

Både torsdag og fredag kan det bli bølger omkring Vesterålen, ettersom det er meldt kuling og storm på utsatte sted (arkivfoto).

Svalbard er mest utsatt denne gang. –Torsdag ettermiddag og kveld ventes østlig sterk storm utsatte steder med svært kraftige vindkast og det er også muligheter for orkan lokalt, sier meteorolog Pernille Borander på Meteorologisk institutt til NRK. Sysselmannen på Svalbard er kjent med varselet og forbereder seg på det som kan komme.

Så heftig vær blir det nok ikke i Vesterålen, men det vil blåse godt mange steder. Varselet så langt sier at Andenes vil få full storm midt på dagen fredag, og da kan det bli 26 meter pr sekund med vindretning fra nordvest.

-Torsdag venter vi inn et lavtrykk fra vest. Da kommer det mye vind, og den vil øke utover dagen til sørvestlig storm utsatte steder. Så det er sendt ut gult farevarsel for hele Nord-Norge på grunn av kraftige vindkast og vanskelige kjøreforhold, forteller meteorolog Borander.

Omkring Sortland by og ellers i skjermede deler av Vesterålen blir det neppe mer enn stiv kuling. Torsdag er vindretningen fra sørvest og det betyr temperaturer omkring 6 varmegrader og regn. Fredag dreier vinden mot nordvest og da synker temperaturen til et par plussgrader.

NVE advarer også om stor snøskredfare i store deler av Nord-Norge de neste dagene. Det er varslet farenivå 4 for regionene Svalbard, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten, Svartisen og Helgeland.

Farenivået øker gjennomgående gjennom uken, og når den varslede toppen torsdag.

Været vil være variabelt i Vesterålen frem til helga. Deretter vil det stabilisere seg og kommende uke vil bringe kuldegrader og oppholdsvær. Neste torsdag er det varslet klarvær i Vesterålen og da kan kanskje de første de litt av solskiva. Varselet sier at det kan bli ned mot 6-7 kuldegrader frem mot neste helg.