Sinne over fiskemat

Reaksjonene har vært sterke over hele landet etter at det ble kjent at noen eldre i Andøy fikk servert fiskeboller til middag på julaften. Både ordfører og rådmann beklager dette sterkt.

Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) reagerer sterkt på at Andøy kommune serverte fiskeboller (foto: Stortinget).

Det vekket oppsikt både i lokale media, men også i riksaviser, NRK og TV2 da det ble kjent at noen eldre i Andøy hadde fått servert fiskeboller på julaften. Mange er opprørt over det man ser som nedvurdering av de eldres måltider.

– Jeg syns dette er skammelig. Dette har jo noe med holdninger til eldre mennesker. På en festdag som julaften, så skal ikke folk være nødt til å sitte der med fiskeboller, sier eldreminister Åse Michaelsen (FrP) i en kommentar til NRK.

Både ordfører Jonni Solsvik og rådmann beklager det som skjedde. Dette var en glipp.

-Det var 4 brukere av hundre som ble servert fiskeboller. Resten av brukerne ble servert julemat på julaften. De aktuelle brukerne bor hjemme, mens de resterende bor på institusjon, sier rådmann i Andøy kommune, Kirsten Pedersen.

Fiskebollene var laget dagen før, men er ikke restemat. Kommunen lager maten dagen i forveien for å vakuumpakke den, slik at den kan varmes opp hjemme hos brukerne.

Rådmann i Andøy kommune, Kirsten Pedersen, sier at hun tar saken på alvor og gir følgende forklaring på hva som skjedde: – Dette skyldes flere uheldige omstendigheter. Det handler ikke om økonomi, men at rutinene ikke har vært gode nok. Jeg skjønner godt at folk reagerer. Vi skal nå gjennomgå og endre rutinene slik at dette ikke skjer igjen, sier rådmannen.

Eldreministeren er imidlertid nokså klar i sine kommentarer. – Vi kan ikke ha det sånn at kommuner behandler eldre mennesker som om de bare er et nummer og et navn og ikke reelle mennesker. De fortjener det aller beste, sier Michaelsen.

-Vi vil ha kjøkkenet tilbake i eldreomsorgen for å bedre kvaliteten. Derfor skal vi sørge for at det kommer et tilskudd som kommunene kan benytte seg av. På en vanlig tirsdag sier jeg mer enn gjerne ja takk til fiskeboller med karrisaus. Men ikke på julaften, avslutter Michaelsen.

Hennes partifelle i FrP, Sylvi Listhaug, har lagt ut saken på sin Facebook-side. Her kom det straks 500 delinger og 600 kommentarer, der man har svært lite forståelse for serveringen som skjedde i Andøy kommune på julaften.

Også på en rekke andre mediesider er det kommet krasse uttalelser og kommentarer, både fra politikere og menigmann. Til sammen har flere tusen kommentert saken via Facebook. Oppfatningen er entydig at det er for dårlig å servere denne type kost på en dag som julaften.