Sol, tørt og varmt

September måned i Vesterålen kan oppsummeres værmessig med sol, tørt og varmt. Rekord-tørt. I dag lørdag har det vært opptil 23 varmegrader flere steder lokalt, til tross for litt vind.

Sola har skint i Vesterålen nesten hele september, slik det her er dokumentert fra Måtind i Andøy for noen dager siden (foto: Espen Norum Næss).

Kun 9,2 millimeter nedbør har kommet på Sortland i september måned. Det må være en nokså enestående rekord, ettersom normalen er 127 millimeter. Forrige rekordnotering for Sortland var 25,9 millimeter i 1987. Den er altså nå ettertrykkelig slått.

Alsvåg har fått 10 millimeter nedbør i september, mens Andøya har fått 17,9 millimeter. Begge steder er det også langt unna forrige rekord fra 1987, så hele Vesterålen har altså satt en nesten uslåelig rekord på dette i sommer.

Siste dagen i august regnet det imidlertid 29 millimeter på Sortland, og august ble våtere enn normalt (105 mm mot normalen på 81 mm). Men september slo helt andre vegen.

Sola har skint mye av september og avslutningen ble helt spesiell. Varme vinder har blåst friskt over Vesterålen lørdag, men likevel ble det flere steder lokalt fortalt om 23 varmegrader. Den offisielle målingen på Sortland i dag viser 21,4 varmegrader. Det er ganske uvanlig.

Varmeste septemberdag i fjor var den 14. og da var det 18,6 på Sortland. I dag ble det målt høye temperaturer også på fjelltoppene i Vesterålen. Ånstadblåheia hadde 17,2 varmegrader ved middagstider.

Stokmarknes har imidlertid fortsatt den offisielle varmerekorden i Vesterålen, med 22,2 varmegrader en septemberdag i 2013. I dag var det «bare» 19,4 grader på Nesset.

Tromsø er et av stedene hvor meteorologene har gode målinger langt tilbake i tid. Tallserien går tilbake til 1920. Det vil si at det i Nordens Paris ikke har regnet mindre på i alle fall 100 år. Tromsø fikk bare 5 tørre millimeter i september. I Bodø kom det 27 millimeter men det er likevel det minste man har målt her på over 60 år.

Statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen kommenterer det slik overfor NRK Nordland:

– Vi har jo vært sikre på at rekorden fra 1990 skulle ryke, men vi var litt usikker på hvor mye den kom til å bli slått med, og nå viser det seg at vi har knust den gamle rekorden ganske heftig, sier hun til NRK.

– Den utrolige måneden i Tromsø skyldes et høytrykk som ligger øst for oss og stengt for lavtrykkene. Nå ser det ut til at det høytrykket flytter på seg, så utover i neste uke får vi nok litt nedbør igjen, sier Nordhagen.

I tillegg til å være den tørreste septembermåneden siden 1920, har det heller aldri vært så mange soltimer i Tromsø.

Rekorden fra 1990 var på 192,9 soltimer. Lørdag ble rekorden passert, og klokken 13.00 hadde det vært 170 soltimer i Tromsø i september.