Skylder på politikerne

Salg av Vesterålskraft blir neppe gjennomført. Direktøren og styrelederen i Vesterålskraft går nå ut og legger ansvaret for prosessen på politikerne, som de mener har bedt om et salg.

Direktør Halvard Pettersen og styreleder Ronald Steen i Vesterålskraft AS (arkivfoto: Vesterålskraft AS).

Dagen før lokalpolitikerne i Vesterålen skal drøfte salg av Vesterålskraft, går direktør og styreleder ut i media og nærmest fraskriver seg ansvaret for prosessen.

– Imidlertid er det verdt å ha med seg i disse diskusjonene at det er eierne som har initiert prosessen, skriver de to i et felles innlegg i nettavisen VOL.

– Den strategiske gjennomgangen som har ført oss hit, ble tydelig bestilt fra Bø, Sortland og Øksnes kommune i generalforsamling og eiermøter sommer og høst 2020, påpeker Pettersen og Steen.

Flere parti i Sortland og Bø har allerede klart flagget sitt syn der de går imot et salg.

Samtidig er de ansatte, ved hovedtillitsvalgte Daniel Isaksen i EL- og IT forbundet og Costas Berntsen i NITO, ute med et innlegg som må tolkes som en klar kritikk av ledelsen.

– Vi ansatte ble fortalt av ledelsen tidlig i prosessen at nettselskapet må bli 100 prosent NVE-effektiv for å kunne overleve videre, skriver de to i Bladet Vesterålen.

– Vi ble fortalt at det å fortsette som før kunne bli økonomisk vanskelig, og at i verste fall kunne det føre til nedbemanning i fremtiden, skriver Isaksen og Berntsen.

Spørsmålet fra de ansatte er nå:

-Hvordan kan det være mulig at andre selskap er villige til bruke nesten en milliard kroner for å kjøpe Vesterålskraft?

Dessuten gi de ansatte ti års jobbgaranti, garantere lavere nettleie og klarer fortsatt å se gevinst av et slikt kjøp og vi ikke klarer å se potensialet Vesterålskraft har?

Hva slags utredninger har disse selskapene gjort som vi ikke har gjort, spør de hovedtillitsvalgte.

Onsdag skal formannskapet i Sortland behandle saken om et salg av Vesterålskraft og fredag samles kommunestyret for å stemme over dette.

Både i Bø og Øksnes har man samme prosess, slik at en avgjørelse vil være tatt før helga.

Om det skulle bli vedtatt et salg, så er det altså en Senterparti-ordfører i Øksnes og en Senterparti-ordfører i Sortland som leder an i prosessen.

Dessuten en Høyre-ordfører i Bø som er blitt landskjent for å ville trekke kapital til kommunen for å skape lokal vekst og nye arbeidsplasser.

At disse tre så skal selge ut et av regionens mest lønnsomme og viktigste selskap til eiere i Narvik, Svolvær eller Tromsø, vil være svært oppsiktsvekkende.

I alle fall vil debatten om dette gå høyt frem til avgjørelsen fredag.

Om det så ikke blir salg, vil direktøren og styrelederen i Vesterålskraft komme i en ganske vanskelig posisjon, da de uansett har frontet et salg svært iherdig.