Seiler innom Vesterålen

Seilskuta «Statsraad Lemkuhl» anløper Andenes, Myre og Melbu på sommerens NRK-tur langs kysten. Det blir seks uker med «sakte-tv» der seilskuta vil stå i fokus.

Norges største seilskip, Statsraad Lemkuhl, blir base for NRKs store sakte-tv-prosjekt sommeren 2021 (foto: NRK/Richard Sibley).

Ferden går fra nord til sør gjennom seks uker, minutt for minutt, med start utenfor Nordkapp tirsdag 6. juli og avslutning utenfor Arendal 15. august, melder NRK i en pressemelding.

Seilasen skjer med det 107 år gamle skoleskipet Statsraad Lemkuhl fra Bergen, av bergensere regnet som byens store stolthet.

Vesterålen får tre anløp av skuta. Fra Senjahopen seiler man til Andenes 13. juli og fortsetter til Myre dagen etter.

Melbu står på programmet 15. juli før man drar videre til Lofoten og Stamsund den 16. juli.

«Statsraaden» er Norges største seilskip, og har siden tidlig 1900-tall blitt brukt som skoleskip.

Det er ikke mulig å seile under Sortlandbrua eller Hadselbrua, da stormasta er hele 48 meter høy. Seilingshøyden på Sortlandbrua er kun 30 meter.

Nytt av året er at NRK inviterer folk til å være med på seilasen som såkalte medseilere, noe som betyr at de får enkle arbeidsoppgaver om bord på skuta.

– Vi håper å få med oss en god miks av folk fra hele landet, unge og gamle, sier prosjektleder Thomas Hellum.

Også i år ligger det an til å bli en annerledes sommer, hvor krav til avstand gjør at det neppe vil være tilrådelig å samles i store flokker.

Derfor legger «Sommerskuta» ikke opp til kveldssendinger med folkeliv og store ansamlinger på kaiene.

I stedet ønsker prosjektleder Hellum at publikum langs kysten stiller seg opp og vinker til Statsraaden underveis.

– Vi blir glade om folk kan vinke til oss fra der de er. Fra nes, holmer og fra egne båter. Vi tror ikke at det å samle mange mennesker på en kai er det NRK skal gjøre sommeren 2021.

Vi planlegger et seilas som lar seg gjennomføre med smittevern-tiltak og gjeldende retningslinjer. Så får det heller bli en bonus om Norge er smittefritt i juli, sier Hellum.