Romskipet åpnet

Torsdag var Kronprins Haakon på Andøya og utførte offisiell åpning av «Spaceship Aurora», der barn og unge skal få lære om verdensrommet og norsk romvirksomhet ved rakettbasen.

Kronprins Haakon ble mottatt av barn og unge ved Spaceship Aurora (foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff).

– Jeg synes det er utrolig flott å høre om hvordan dere har fått til Spaceship Aurora, sa Kronprins Haakon før åpningen i dag. – Jeg gleder meg til å se det. Jeg blir inspirert av å være sammen med dere, for jeg synes dere får til så mye bra. Og så tenker jeg at hvis man skal få til noe bra, er det lurt å sikte mot stjernene. Og det gjør dere. Gratulerer med dagen!

Andøya Space Center er et senter for oppskyting av forskningsraketter og slipp av vitenskapelige ballonger. Senteret er lokalisert i Oksebåsen på Andøya, som ligger fem kilometer sørvest for Andenes i Andøy kommune i Nordland. Anlegget er også utstyrt med en rekke bakkeinstrumenter som benyttes i utforskningen av det nære verdensrom. Det fokuseres særlig på den polare atmosfæren i høydeområdet mellom 70 og 2 000 kilometer.

«Spaceship Aurora» skal tilby undervisning, dronesimulator og satellittrelaterte laboratoriefasiliteter. Her skal de besøkende blant annet få være med på «Reisen til Mars», en interaktiv opplevelse som også Kronprinsregenten fikk prøve seg på under besøket.

– Verdensrommet fenger nysgjerrige i alle aldre, og Norge har en spennende romhistorie å formidle. Det nye senteret vil bidra til å gjøre oss enda bedre i stand til å stimulere flere barn og unge til å velge realfag og teknologi, og å sette norsk romvirksomhet på kartet. Det er også viktig å spre kunnskap om romvirksomhetens nytte og betydning i samfunnet, sier Arne Hjalmar Hansen, leder ved NAROM.

Etter besøket ved romsenteret gikk ferden videre til Andøy Natursenter, Hisnakul. Her fikk Kronprinsregenten en presentasjon om det imponerende byggverket «The Whale» som er under oppføring på Andøya.

Her skal det kombineres forskning, undervisning og opplevelser og gi publikum kunnskap om hvalen på en helt ny måte. Dette bygget har blitt beskrevet som «Norges neste fantastiske turistatraksjon» av reiseguiden Lonely Planet, og blitt omtalt i publikasjoner som Forbes, The Daily Mail og The Mirror.

Artikkelen her bygger på pressemelding fra Det kongelige hoff.