Rensket opp søppel

Kystvaktens KV Nordkapp gjorde forleden strandhogg i en fjord på Svalbard og plukket 6 kubikkmeter søppel på få timer. Mannskapet ble overrasket over mengden av plastavfall som ble funnet.

En del av mannskapet fra KV Nordkapp samlet sammen mye skrot og plast i løpet av få timer på Svalbard (foto: Kystvakten).

-Her kunne vi ha holdt på i ukevis, sier en av besetningen på KV Nordkapp, etter at mannskapet brukte knappe 5 timer på en liten ryddeaksjon i fjæra på Kiepertøya, litt nordøst for Spitsbergen. Flere kubikkmeter med avfall ble samlet sammen og tatt ombord i skipet, for å frakte dette til norsk mottak.

Det var i hovedsak menige som er inne til førstegangstjeneste, som deltok i strandryddingen. På Twitter har Kystvakten lagt ut både bilder og tekst om dette, der en dem beskriver opplevelsen som en «øyeåpner».

– Vi har gått i land «på baksiden av månen», Kipertøya sør i Hinlopen. Mellom andre oppdrag tar vi oss tid til en tur i land med en god gjeng. Valg av sted er ikke tilfeldig. Foruten å være et eksotisk strandhogg for mannskapet på førstegangstjeneste, er vi denne gangen godt utstyrt med sekker for å plukke søppel. Under årvåkent blikk fra en røslig isbjørn på trygg avstand, setter vi i gang med å renske strandlinjen.

Stranda ble ryddet for både plast og annet skrot av Kystvaktens utsendte (foto: Kystvakten).

– Blant drivtømmer og gamle hvalknokler sanker vi inn rundt 6 kubikk plastsøppel, hvorav sikkert 95 prosent er fra fiskeflåten. «Dette er vel en fjert i verdensrommet», kommer det tørt fra vår maskinmester, der vi drasser på plastkasser, nøter og garnkuler. Han har nok rett i det, men kommentaren «det er så viktig at vi gjør dette», hører jeg flere ganger.

– Det er nemlig så gale at her kunne vi holdt på i ukevis. Men noen hundre meter strandlinje på en karrig øy har midlertidig blitt kvitt søppelet. Det viktigste med slike tiltak er bevisstgjøringen. Selv her, hundrevis av kilometer fra nærmeste by og fastlandet, vasser både vi og isbjørnen i søppel.

KV Nordkapp satte i land en mindre gruppe som brukte noen timer på å rydde stranda for plastsøppel og ta noen fine bilder (foto: Kystvakten).

– Vel anvendt tid, med god trim, fascinerende natur og dyreliv, samt en viktig erfaring rikere: «Ikke kast søppel i havet!»

Kystvakten har flere ganger tidligere også deltatt i strandrydding også på fastlandet. Enten har mannskapene ryddet selv, eller bistått lokale ryddere med å bli kvitt søppel fra øyer og viker litt utenfor allfarvei.

Kiepertøya er den største av Bastianøyane, Svalbard, beliggende øst av Wilhelmøya og nordøst av Spitsbergen. Øya består av to deler, en østlig del med lengde ca 2,7 km i øst-vestlig retning, og en vestlig del med lengde ca 3,5 km i nord-sydlig retning. De to delene er forbundet med en sandbanke. Øyabestår av basaltklipper. Totalt areal av øya er ca. 3,5 kvadratkilometer.