Orkaner i kø i år
Ånstadblåheia skal få 14 vindmøller og disse er sikret god fart. Hittil i år har det vært to skikkelige og 3 nesten-orkaner på toppen her. Også på Trolltinden ved Andenes er det målt orkaner.
Skibakken i Ånstadblåheia mangler snø og er stengt nå, men toppen av bakken har i alle fall hatt vind nok de siste par månedene. Nå skal det reises 14 vindmøller på fjellet her, og en av disse kommer i nærheten av selve skibakken (arkivfoto 2016).
Fredag var det meldt et polart lavtrykk over Vesterålen som kunne gi mye vind og nedbør. Det ble ikke ekstremt og vindstyrken på Ånstadblåheia ble «bare» målt til 29,4 meter pr sekund. Det er sterk storm, men altså ikke orkan. Orkan regnes når vindstyrker er mer enn 32,7 m/sek. På Trolltinden ved Andenes ble det fredag kveld målt 26,2 m/sek, som er full storm (24,5–28,4 m/sek). Lavtrykket var altså uansett kraftig, selv om det ikke ble så voldsomt som meteorologene hadde advart mot.
I morgen mandag er det meldt om et nytt polart lavtrykk som kan komme inn over Vesterålen. Den sterkeste vinden ventes å komme fra nordvest og nord, med vindstyrke liten storm 22 m/s. Kanskje kan det utsatte steder bli full storm 25 m/s. Det ventes også kraftige snøbyger. Vind og bygeaktivitet vil avta mandag kveld, melder meteorologene. Orkan blir det altså ikke.
I løpet av året skal finske Fortum OY starte utbyggingen av Ånstandblåheia Vindpark AS. Hver av de 14 møllene vil bli 87 meter høye, og rotorene vil ha en diameter på 126 meter. Det blir altså ganske store byggverk og her kan man hente ut ca 3,6 megawatt kraft. Alle godkjennelser og avtaler er på plass. Det er Sortland Entreprenør og Bulldozer Maskinlag som skal gjøre mye av grunnarbeidet, med en beregnet prislapp på 100 millioner. Veger oppover fjellsiden og fundamenter til møllene inngår i dette.
At det blir nok vind på Ånstadblåheia skulle målingene fra de seneste to månedene tyde på. Både 19. og 21. desember 2016 var det orkan på toppen, og i hele romjula blåste det godt. 2017 startet også heftig og den 6.januar ble det målt hele 36,8 m/sek. Utover i januar var det storm flere dager, før man igjen målte orkan den 25.januar. Da var styrken 36,9 m/sek og det var altså den fjerde orkanen på kort tid.
8. og 18. januar, pluss 12. februar, var det ikke virkelig orkan, med svært nært, med vindstyrker godt over 30-streken. Her manglet det noen få desimaler i målingen, så vi kan anta at det enkelte steder på heia likevel bikket over den magiske grensa på 32,7 m/sek. Vi kan dermed trygt si at det har vært 6-7 orkaner på Ånstadblåheia mellom 19. desember 2016 og 19. februar 2017 – altså i løpet av bare to måneder.
Trolltiden ved Andenes er også en målestasjon som stadig registrerer sterk vind. Her målte man orkan 25. januar og 12. februar i år, mens det ikke var like høye tall her de andre dagene, som det man hadde på Ånstadblåheia. Vinden nede i sentrum av Andenes og Sortland er langt lavere enn det man har oppe på toppene, så beboerne her merker ofte ikke at det virkelig blåser så mye som det virkelig gjør. På utsatte steder i ytre Vesterålen kan imidlertid vindkastene på disse dagene bli svært ekstreme og komme opp mot det man har på toppene.
De 14 vindmøllene som skal bygges på Ånstadblåheia skal tåle orkan. Hvilken type man setter opp her er ikke kjent, men den største leverandøren av slike møller er danske Vestas. Når Vestas sine vindmøller merker en vindstyrke på over 25 m/s, så vries vingene slik at flatene legger seg langs etter vindretningen. -Det er ligesom, hvis du tager hånden ud af vinduet i en bil på en motorvej. Når den er lodret, så griber den vinden, når den er vandret, så gør den ikke, forklarer Vestas pressesjef Michael Zarin. Samtidig med at alle vingene roterer individuelt, så slår en bremsemotor til. -På den måde stopper vindmøllerne når vinden bliver for kraftig, så vi undgår skader, siger pressesjefen.
Vindmøllene hos Vestas er testet for å klare vindstyrke opp til en «kategori 4-orkan», som kan ha vindstyrke fra 58 til 69 m/sek. Det er altså langt over det man har målt på Ånstadblåheia, og dermed skal det være helt trygt å installere vindmøller her. I alle fall vil det være nok vind til å drive møllene, ser det ut til, og dermed skal det nok bli produsert strøm i massevis.