Nå fiskes det godt

Både for Vesterålen og Lofoten meldes det om fine fangster nå i årets vinterfiske, etter en slakk start. Prisene er fortsatt gode for årets skrei, der det betales omkring 35 kroner kiloet for sløyd fisk.

En av årets virkelig storfisker kunne Karl-Petter Adolfsen vise frem forleden, med vekt på hele 43 kilo for denne skreien (Foto: MS Uregutt).

Både fra havforskere og fiskere rapporteres det om litt mindre størrelse på skreien denne sesongen, sett i forhold til tidligere. Likevel er det en del store fisker som fanges også i år og til Andenes forleden kunne mannskapet på MS Uregutt levere en torsk på hele 43 kilo.

Kvantum i uke 6 ble «bare» 5.850 tonn fersk torsk som ble landet ifølge Råfisklagets rapport. Samme uke i fjor gav hele 10.500 tonn, og årsaken til denne halveringen er det dårlige været som har vært omkring Vesterålen, Lofoten og Senja.

Uke 7 startet langt bedre værmessig og nå rapporteres det om fine forhold og gode fangster. Skreien er også på full fart mot Lofoten og det er tatt store fangster på yttersida. Dermed er det kort tid før fisken også siger inn i Vestfjorden, slik at det tradisjonelle Lofotfisket kan starte.

Dette betyr imidlertid også at fisket er blitt dårligere ved Senja og i Troms. Fortsatt er det imidlertid mottakene i Vesterålen som får de største kvantaene fra kystflåten, der også sjarkene nå er kommet i gang med fisket.

Det er snurrevad som fisker best og i forrige uke var fangstene med dette redskapet 2.900 tonn. Av dette ble 1.440 tonn levert til fiskekjøpere i Vesterålen. Av garntorsk var det likelig fordelt med 600 tonn til både Vesterålen og Troms, mens Lofoten fikk litt mer med 670 tonn.

Prisen til fiskerne nå ligger omkring 35 kroner pr kilo, når fisken er sløyd og hodekappet. Dette er vesentlig lavere enn nivået man hadde i starten av sesongen, der enkelte fangste ble betalt opp mot 50 kroner kiloet.

På Myre i Vesterålen er dessuten årets «Skreifestival» åpnet. Fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen var en av foredragsholderene. Dagen har vært fullspekket med innholdsrike foredrag og gode samtaler i pausene for de 160 påmeldte.

Som seg hør og bør ble den offisielle åpningen av festivalen gjort av ordfører i Øksnes, John Danielsen, under den store skreimiddagen for pensjonister. Her venter blodfersk skreimølje til de rundt 100 gjestene.