Mange på hjemmekontor

På grunn av karanteneregler omkring koronavirus har mange nå såkalte «hjemmekontor», og det kan være en utfordringer for de som har familie og barn som også er hjemme. Her er noen råd.

Skap ro omkring hjemmekontoret, lyser rådet fra fylkeskommunene (foto: NFK, Ida Johanne Jønsberg).

Det er viktig å lage seg gode rutiner. Lange perioder med hjemmekontor er noe annet enn en dag av og til. Nordland fylkeskommune har derfor laget noen gode råd for de som nå skal forsøke å få hjemmekontoret til å fungere godt.

HMS gjelder også hjemme, så langt en kan få det til. Hent gjerne hjem utstyret du vanligvis bruker fra jobben.

En PC kan være tilstrekkelig om du bare skal jobbe hjemme en dag eller to. For lengre perioder kan det vært verdt å hente hjem utstyret du er vant til å bruke. Ta med deg skjerm, mus, tastatur, og kanskje til og med kontorstolen.

Sett deg på et eget rom om du har mulighet til det. Er dere to som er hjemme med barn, kan dere alternere mellom hvem som skal passe og hvem som kan jobbe uforstyrret noen timer. Sett deg på et rom med godt lys og ta gjerne på deg støydempende hodetelefoner.

Ha jevnlig kontakt med dine kollegaer. Bruk chat, telefon og Skype aktivt. Forsøk å tenke at terskelen skal være tilsvarende lav for kontakt, som den ville ha vært om dere befant dere i samme lokale.

Behold normale rutiner.. Forsøk å beholde de samme rutinene for søvn, mat og pauser som du har når du er på kontoret. Ikke tenk at du kan sove til arbeidsdagen starter, men beregn litt tid på å våkne før du setter i gang med dagens gjøremål. Tenk at du fremdeles skal jobbe effektivt innenfor et timeantall tilsvarende en normal arbeidsdag, og ta fri når du vanligvis har fri.

Lag en «to do»-liste. Sett deg mål for hva du skal gjøre hver dag og skriv dem ned på en gjøremålsliste. Som en ekstra motivasjon kan det være smart å dele listen med nærmeste leder eller kollegaer.

Velg oppgaver som passer å jobbe med hjemme. Mange opplever at hjemmekontor kan være enda mer effektivt for enkelte arbeidsoppgaver. Dette kan for eksempel være arbeidsoppgaver som krever mye tid, ro og dyp konsentrasjon. Kanskje er det nå du skal ta fatt på en oppgave som har vært på «to do»-listen lenge?

«Skal bare» blir fort «skal mye».. Husarbeid er kanskje en av hjemmekontorets største fallgruver, men det er ikke det du skal bruke arbeidsdagen på. Hva med å bruke den tiden du sparer på å reise til kontoret til klesvasken? Trenger du en avkobling og litt forandring i omgivelsene, er det bedre at du går ut og trekker litt frisk luft.

Kort oppsummert: God struktur og gode rutiner er viktig for effektivt hjemmekontor. Prøv å gjøre arbeidshverdagen hjemme så lik som mulig arbeidshverdagen på kontoret. Lykke til!