Mange lyn i Vesterålen

Siste døgn har lynet slått ned 12 ganger i Vesterålen og et av disse ble svært dramatisk for en dame i Alsvåg, da lynet slo ned i et tre bare 20 meter fra huset hennes. Ingen ble skadd av dette.

Å ta bildet av lynet er ikke så enkelt, så vi bruker et arkivfoto som illustrasjon til denne saken (bildet er ikke fra Vesterålen).

– Det var et enormt smell og en diger ildkule. Jeg trodde det kom inn gjennom veggen. En ordentlig ubehagelig opplevelse, forteller Kari Ann Nordeng fra Alsvåg til NRK Nordland. Hun satt inne og jobbet på datamaskinen på kontoret, da det plutselig smalt like utenfor.

Lynet slo ned i et tre utenfor huset og Nordeng anslår avstanden fra der hun satt til rundt 20 meter. – Jeg har et gammelt, tykt tre i hagen. Det hadde eksplodert. Det lå fliser strødd rundt omkring og deler av hagegjerdet var svartsvidd. Ledninga som ligger nedgravd i bakken for å styre robotklipperen, var pulverisert, forteller hun.

Vakthavende meteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge, Hanne Beate Skattør, forteller at det er registrert lynnedslag i både Salten, Lofoten og Vesterålen. En sjekk på lynkartet til Meteorologisk institutt viser 105 lynnedslag i Norge de siste 24 timene.

De fleste av disse i Nordland og 12 var i Vesterålen. I tillegg til Alsvåg var det 4 nedslag i nærheten av Myre. To nedslag kom ute i Eidsfjorden, mens tre andre kom i Hadselfjorden. Et lyn traff sør på Andøya, og et i havet utenfor.

Under innflyving til Bodø tirsdag kveld ble en flymaskin fra SAS truffet av lyn. Fra SAS sin pressetjeneste får NRK opplyst at flyet ble satt på bakken for grundig inspeksjon, og at passasjerer Bodø-Trondheim og Trondheim-Bergen blir berørt.

Meteorolog Hanne Beate Skattør utelukker ikke mer lynaktivitet onsdag. – Det kan komme mer aktivitet med en front som er på vei inn i morgen onsdag, sier Skattør.