Løp 4 km etter hjelp

Mannen som overlevde hyttebrannen i Kobbedalen, løp barbeint i nattklærne mer enn 4 kilometer på islagt skogsvei, for å komme til et bebodd hus og varsle nødetatene.

Kartet her viser skogsveien fra Kobbevatnet og ned til Bjørnskinn (foto: kommunekartet).

Da brannen oppstod i hytta ved Nedre Kobbedalsvann gikk det lang tid før nødetatene ble varslet. Det var ingen andre hytter i nærheten som hadde folk og ingen fremkomstmidler tilgjengelig.

Det er langt til nærmeste bolighus og ut fra situasjonen måtte vedkommende bare løpe etter hjelp, uten sko og kun iført nattøy.

Det var foreldrene til kommunelege Astrid Holm som bodde i det nærmeste huset, da den overlevde fra hyttebrannen kom for å varsle.

Per (81) og Randi (74)  ble vekket av mannen 04.30 natt til lørdag. – Han har kommet løpende i mørket og sett lys i huset her. Det har vært en mann i krise, uten sko på føttene.

En helt forferdelig opplevelse, sier Astrid Bertinussen Holm til NRK.

Mannen skal ha kommet seg ut av et vindu i hytta, da han innså at det ikke var mulig å gjøre noe inn for å redde de andre. Han skal ha forsøkt å ta seg inn igjen, men til fånyttes.

Den 90 kvadrat store hytta ligger ned Nedre Kobbedalsvann, og skiftet eier i fjor høst med prislapp 1,2 millioner.

Det var ikke kjørbar bilvei til hytta, men en skogsvei går et stykke opp i Kobbedalen. Deretter er det sti og mulighet for å ta seg frem med firhjuling eller snøscooter.

På denne bakgrunn gikk det forholdsvis lang tid før brannvesen og politi var fremme på brannstedet, og hytta var da allerede helt nedbrent.

Mannen som overlevde er hjemmehørende i Henningsvær og skal søndag kveld være kommet hjem, etter at han tilbragte lørdagen på Stokmarknes sykehus.

Kriseteamet i Vågan har bistått mannen og andre i familie med de omkomne, med lege, psykolog og prest.

To av de omkomne barna går ved Henningsvær skole og de to andre ved Svolvær skole. Søndag var det tent lys og lagt ned blomster utenfor begge skolene.