Lofoten forsøples

Turistene strømmer til Lofoten som aldri før og dermed øker problemet med forsøpling. Flere slå nå alarm og mener det må settes inn tiltak for å redde Lofoten som turistmål.

Svolvær torg blir ofte pyntet opp av lokale blomsterhandlere. Ellers i Lofoten kan man sommerstid se søppel flyte omkring (arkivfoto).

-Dersom man ikke greier å løse problemene i Lofoten kan det på sikt skade Norges omdømme som turistdestinasjon. Lofoten er et av områdene som har satt Norge på kartet som et rent og uberørt hjørne av verden, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge til NRK Nordland.

Ifølge reiselivsnæringen kommer opp mot én million turister til Lofoten årlig. Mandag fortalte NRK om innbyggere som mente Lofoten snart er ødelagt på grunn av alt turistsøppelet som legges igjen. Turistersetter opp telt på kirkegårder, omtaler skoger som «the forest of shit» og stier forsvinner og erstattes av gjørmesumper.

Kristian Breivik ved Lofoten Surfsenter deler Myklebusts bekymring. Han holder til på Unstad i Vestvågøy, hvor turistene blant annet har «etablert» et toalett mellom to naust.

– Det finnes ikke infrastruktur. Litt lenger ned her har de stengt av skogen, og grunneieren er helt fra seg. Det ser helt jævlig ut. Nærmiljøanlegget med gapahuk og grillplass er fullt av søppel, sier Breivik.

Andreas Orset, som har reist rundt i hele landet, uttalte nylig til Lonely Planet at forsøplingen i Lofoten gjør at øygruppen ikke når toppen av hans liste over de mest severdige stedene i Norge.

– Egentlig er det hele litt rart. Nesten en million turister må da legge igjen såpass med penger at lokalt næringsliv, kommunene og turistmyndigheter kan gå sammen om å bygge turistdoer og sette opp nok søppelspann, sier han til NRK.

Reiselivssjef Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten tror kanskje enkelte lofotværinger ikke er mentalt klar for det enorme innrykket av turister.

– Jeg forstår at det føles «trangt» for enkelte. Men man kan gjøre noe med egen tankevirksomhet. Dersom vi snur problemstillingen på hodet, er Lofoten svært privilegert som får lov til å få vise fram et fantastiske område til andre kulturer.

Vesterålen har på langt nær samme trykk i reiselivet som Lofoten. Tallene peker imidlertid oppover og ved turistinformasjonen på Sortland, for Vesterålen reiseliv, kan man vise til 25% økning i antall besøk for juni måned, forteller Kjetil Paulsen til Bladet Vesterålen. Hvalsafari er fortsatt en klar nummer en i Vesterålen, mens det er øket interesse for sykkelturisme og vandringer i fjellene.