Kystvakta feirer 40 år

I dag og i morgen er det feiring på Sortland for Kystvaktas 40-årsjubileum, kombinert med fagseminar. Det var 1. april 1977 Kystvaka ble opprettet i stedet for det sjømilitære fiskerioppsyn.

Kongelig resolusjon av 1980 la grunnlaget for Kystvakta og like etter begynte man bygging av basen på Sortland. Bildet her er en montasje, der den øverste delen trolig er fra 1982, mens den nedre delen er fra 2016. Som man ser har det skjedd mye i Sortland havn på disse 34 årene (foto: R. Jensen).

Kystvakta fikk politimyndighet i 1983 og har etter dette vært «havets vokter» særlig i nordområdene. Kystvakta inngår som en del av Forsvaret og ligger under Marinen. Basen på Sortland ble bygget ut etter vedtaket i Stortinget og åpningen skjedde i 1984. Under festlighetene på Sortland har man besøk av blant andre Thorvald Stoltenberg. Han var sentral da det såkalte Stoltenberg-utvalget i 1974 kom frem til at Norge burde opprette en Kystvakt.

Fredag var det jubileumskonsert i Harstad kulturhus, som første del av feiringen for Kystvaktas jubileum. Nå er det ny konsert i Kulturfabrikken på Sortland. På scenen her stiller Forsvarets musikkorps Nord-Norge, det nordligste av Forsvarets fem profesjonelle musikkorps. Publikum vil kunne oppleve et blåseorkester i verdensklasse, og på programmet står underholdende og fengende musikk. Korpset gjestes av den kjente vokalisten Maria Haukås Mittet. Det blir flere historiske tilbakeblikk på Kystvaktens 40 år med virke, og konserten innledes av Kystvaktsjef, flaggkommandør Sverre N. Engenes.

På Sortland bruker man to dager på feiringen og her inngår dette i det årlige seminaret, der man har faglige tema. Tidligere sjef KV, Arild I. Skram, er forfatter av boken «Alltid til stede 1997-2017», der han tar leserne med gjennom Kystvaktens historie de siste 20 år.

Kjersti Askholt er sysselmann på Svalbard og hun holder innlegg om utfordringer i Arktisk, der Norge søker både samarbeid og tilstedeværelse. Tidligere sjef i Kystvakten, Geir Osen, med bakgrunn som forsvarsattache i Moskva, holder innlegg om det norsk-russiske samarbeidet.

Ordfører Tove Mette Bjørkmo er sentral i arrangementet på Sortland, der Kulturfabrikken nærmest er overtatt av Forsvaret i disse to dagene. Hovedinngangen kan ikke brukes av «vanlige folk», som dermed må gå inn direkte på biblioteket. Til feiringa nå kommer det mange celebre gjester, som forsvarsministeren, forsvarssjefen og riksadvokaten. Dessuten stiller selvsagt flere tidligere kystvaktsjefer og skvadronsjefer fra Kystvakta.