Kvinner møttes på toppen

Dronning Sonja samlet ca 500 personer på Stortinden, helt sør i Raftsundet, da hun signerte «Dronningvarden». Særlig mange kvinner hadde tatt turen til topps, så det ble et skikkelig toppmøte.

Dronningvarden

Sortlendingen Trond Løkke hjalp Dronning Sonja med å feste signaturplaketten på varden. Bak ser vi ordfører i Vågan Eivind Holst, og rett bak dronningen ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik, i rød jakke og fylkesmann i Nordland. Hill Martha Solberg, med solbriller (foto Kongehuset.no).

Mange vesterålinger hadde tatt turen til toppen denne dagen, og blant disse var det en stor andel kvinner. Det er nå også ganske mange kvinner i de mest sentrale posisjonene i nord. Ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik, deltok på Stortinden, og det samme gjorde Sortlands ordfører, Tove Mette Bjørkmo. Fra Bodø kom politimester i Nordland, Tone Vangen, og fylkesmann (mann?) Hill Martha Solberg, som jo er sortlending.

Selv om Stortinden ikke ligger i Sortland kommune, men på grensen mellom Hadsel og Vågan, så var Vesterålen Turlag sentrale i opplegget. Det var derfor, nærmest selvsagt, at Trond Løkke bistod Dronningen med å feste plaketten på varden. Vesterålen Turlag har tidligere vært vertskap for Dronning Sonja under flere besøk her i området, og gjerne der hun selv har ønsket å holde en lav profil utad.

Varden, som Dronningen festet plaketten til, består av to tonn stein. Fra fjellet har man en fantastisk utsikt over Vestfjorden, fra Ofoten i øst, nedover Hamarøy og Steigen til Landegode utenfor Bodø i sør. Det er Vesterålen Turlag og Lofoten Turlag som har stått for arbeidet med varden. Begge turlagene har også stått bak flere av Dronningens private turer i samme område. I sin takketale sa Dronningen at hun håpte varden ville være til inspirasjon for flere til å komme seg ut på tur i det vakre landet vårt.

Dronning Sonja kom nå nordfra med Kongeskipet, etter å ha besøkt Sørøya og deltatt i søppelplukking langs strendene. Hun har gjort det til en av sine hjertesaker å få nordmenn med på dugnad for å holde Norge rent, ved å plukke søppel ute i naturen. På varden signerte hun med «For et land!».

Stortinden (530 moh) ligger i Raftsundet, der Hadsel og Vågan møtes, og der grensen mellom Lofoten og Vesterålen går. Det er andre gangen Dronningen er på toppen i løpet av senere år. Den nye varden er ikke bare landets første dronnigvarde, men har også blitt et symbol på Dronningens glede for fjellet generelt og distriktet spesielt.