Eksklusiv bobilcamp

Blåbyen hotell kom aldri på plass, men tomta til 8 millioner ligger klar. Nå har Sortland kommune åpnet for at plassen kan brukes som bobil-parkering i sommer. Landets mest eksklusive?

Bobiler

Ved Kulturfabrikken ligger den gruslagte tomta der Blåbyen Hotell skulle komme. Nå blir det i stedet bobil-camp i sommer, etter at kommunen har fått plassen ryddet og planert. Terner skråler mye på plassen med sine nyklekte kyllinger, så her blir det kanskje kamp om de beste arealene. I bakgrunnen sees Skisbgården, Rødbrygga og helt til høyre Kulturfabrikken.

Vesterålen Caravanklubb har lenge bedt Sortland kommune finne et egnet sted for en bobil-parkering, slik man ellers har i havna på Melbu og i Svolvær. Sist ble saken tatt opp av Turid Abelsen og ordfører Tove Mette Bjørkmo lovet å se om det var kommunen kunne gjøre. Tanken var først å finne en plassering ved gamle Nortura, eller et annet egnet sted i nærheten av sentrum.

For å avhjelpe dette behovet i sommer har nå Sortland kommune tatt i bruk sin mest eksklusive tomt, som opprinnelig hadde en kostnad på 8 millioner. Det er tomta der Blåbyen Hotell skulle ha vært brygd, men aldri kom. Tomta har sett ille ut i lengre tid, med lagring av fyllmasser, rivingsmaterialer etter brannen i Kvitbrygga og kontainere. For turistene med Hurtigruten har ikke dette vært noe pent syn når man kom i land.

I løpet av kort tid har nå kommunen fått ryddet tomta og planert den noenlunde jevn. Det er fortsatt en del pukkstein som stikker opp, men det er ikke værre enn at bobiler kan kjøre ut her med forsiktighet. Dette blir ikke noen regulert plass med bemanning, men et alternativ til kundeparkeringen utenfor Skibsgården og Kulturfabrikken. Kommunen skal ikke gjøre annet enn å sette ut en søppelkontainer her. Resten må bobil-folket selv ordne.

Ordningen med bobil-parkering er ment å vare ut august. Dermed har kommunen imøtekommet ønsket fra caravan-klubben og samtidig fått et langt penere miljø mellom Hurtigrute-terminalen og Kulturfabrikken. Tomtene her eies jo av kommunen selv, enten direkte eller indirekte, så rydding og disponering blir dermed avgjort i rådhuset uansett.

Sortland har i dag ikke noe sted bobiler kan tømme toalett-tankene sine, slik det ellers ofte er tilbud om ved større bensinstasjoner og langs trafikkerte veger. Ved Kulturfabrikken blir det heller ikke tilgang til vann, men dette har ofte bobiler med seg selv fra fylling andre steder. Strøm får man heller ikke, men der bruker mange egen gass som alternativ.

Et alternativ til parkeringen ved havna er selvsagt Sortland Camping og Motell i Vestmarka, der bobiler og campingvogner kan stå under kontrollerte former. Her har man også tilgang til vann, toalett og strøm. Likevel ser man at særlig tyske bobiler ofte parkerer og camper langs vegene, så en fri parkering i sentrum kan dermed fort bli et ettertraktet alternativ. Caravan-klubben mener også dette blir et fint tilbud for folk fra nabokommunene, pluss Harstad og Lofoten, så nå kan komme til Sortland for å campe en natt eller to, mens man besøker Kulturfabrikken eller tilbudene i sentrum.