Kveite på 173 kilo

Mannskapet på MS «Vornesværing» fra Myre fikk før påske en fangst av de sjeldne. Utenfor Bø tok de ei kveite på hele 173 kilo. Selv om det ikke er noen rekordfisk, så er den uvanlig stor.

Bildet viser Tommy Knedahl som poserer sammen med kveita på 173 kilo, ombord på MS Vornesværing av Myre (foto: Øyvind Larsen, MS Vornesværing).

MS Vornesværing er ferdig med årets kvote på 216 tonn torsk, men har fortsatt mye igjen på hyse og sei. Den 50 fot store fiskebåten har ung eier og ungt mannskap, men har altså i år hatt god uttelling i fisket. Reder og eier er Stein Ronny Cachola Vornes  (30), og selskapet Vornes Kystfiske AS hadde omsetning på ca 6 millioner i 2015.

Kveita som bet på linebruket til MS Vornesværing rett før påske var altså på hele 173 kilo. Fangsten ble tatt med autoline utenfor Bø i Vesterålen. Dette er et virkelig stort eksemplar av arten, men ingen rekord i bredere sammenheng.

For 10 år siden ble det tatt en nesten utrolig gigantfisk av denne typen. Tom Richard Kristiansen (29) fisket opp en monsterkveite fra havdypet utenfor Sørøya i Vest-Finnmark. Den var vel tre meter lang, en meter bred og veide 314,5 kilo.

For 7 år siden kunne sjarkfisker Frode Nilsen fra Herøy i Nordland dra opp ei kveite på 220 kilo, til sin lille enmannssjark.

I fjor fikk svenske Daniel Jóhansson full klaff med havfiskestanga si i Lofoten. Kveita han dro opp var hele 2,46 meter lang. Det tilsvarer en tabellvekt på 209,7 kilo. Etter alt å dømme er kveita verdens største som noen gang har blitt satt tilbake igjen i sjøen etter å ha blitt tatt på stang. Svenske Daniel er sportsfisker med «catch-and-release», og dermed slapp han løs fisken igjen etter å ha fått den opp og tatt bilde av fangsten.

Den offisielle norgesrekorden på kveite fisket på stang er litt større enn fisken til Jóhansson, nærmere bestemt 233,5 kilo. Kveita som ble tatt av Marco Liebenow i Laksefjord i juli 2013, ble dog ikke satt tilbake igjen.

MS Vornesværing er yrkesfiskere som lever av fangsten, og kveita deres ble derfor levert til kjøper på vanlig måte. Av de 173 kiloene ble nok mange kilo til flott mat, selv om det er mange kilo bein i en så stor fisk.

For et par år siden fikk Jan Alstadseter fra Sortland fikk storkveite i Vågsfjorden, på fiske etter breiflabb. Med vel 200 garn kan det dukke opp ei kveite i fangsten, fortalte han da til Bladet Vesterålen. I full lengde var kveita 2,40 meter og veide 176 kilo. På Myre Fiskemottak konstaterte de at hodet alene veide 20 kilo.

De fleste kveiter er dypvannsfisker som lever på fra 300 til 2.000 meters dyp, hvor den livnærer seg av fisk og bunndyr. Yngre individer oppholder seg ofte grunnere. De er gode matfisker, og fisket er strengt regulert. Kveite (eller hellefisk) er en gruppe fiskearter i flyndrefamilien. Navnet kveite er avledet av kvit. Ordet kveite brukes i Norge mest fra Vestlandet og nordover, mens hellefisk (hellig fisk) brukes på Sør- og Østlandet.

Autoline er et system for mekanisering av linefiske, utviklet av O. Mustad & Søn på Gjøvik i begynnelsen av 1970 årene. Autoline har vært under kontinuerlig videreutvikling og var i 2009 tilgjengelig for både små kystfartøy, mellomstore og store havgående båter som fisker med opp til ca 50.000 kroker pr døgn. Systemet har gitt navn til en egen gruppe fartøy «autolinere», som betegner båter spesielt bygget for helårs fiske med autoline.