Kun 2 testes pr dag

Svært få blir testet i Hadsel og Sortland for koronavirus. Bare et par personer slipper daglig til for å få svar på sine symptomer. Hadsel har så langt testet flest, men bare 15 personer sist uke.

Svært få i Norge slipper til for å få testsvar på om man er smittet av covid-19-virus på grunn av liten kapasitet (illustrasjonsfoto).

Kommuneoverlege i Sortland, Mette Røkenes, opplyste til Bladet Vesterålen forleden at 12 personer i Sortland ble testet for koronavirus uken etter påske. Hun understreker at det fortsatt er mangel på testutstyr, så det ikke er mulig å skalere opp nå.

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel har uttalt til lokale media at man satser på å kunne teste opptil 400 personer pr uke. Men dette ligger langt frem i tid og kanskje ikke før en gang til sommeren.

Hadsel har testet 135 personer totalt, men kun 15 i uka etter påske. I påsken tok man 7 tester i Hadsel og uka før ble 17 testet. Dermed ligger man også her på et gjennomsnitt på ca 2 personer pr dag.

Sortland kommune håper å kunne teste inntil 110 personer hver dag, sa kommunedirektør Randi Gregersen til kommunestyret torsdag, men dette ligger også litt frem i tid, uten at noen dato ble nevnt.

Inntil videre er det altså bare helsepersonell og folk i samfunnsviktige posisjoner som blir testet i Vesterålen. Kapasiteten er rett og slett alt for liten, både lokalt og ved de laboratoriene som benyttes.

Vesterålnytt har fått reaksjoner fra flere lesere i Sortland og Hadsel som uttrykker frustrasjon over situasjonen. Selv personer med klare symtomer, etter egen mening i alle fall, blir avvist av sin fastlege når man ber om testing.

Kommuneoverlege Røkenes forklarte til kommunestyret i dag at man fortsatt kun vil teste personer med symptomer på koronavirus. Dette for å unngå at man får et «falsk-negativ svar».

Det vil si at hvis folk blir testet under inkubasjonstiden og uten at de har symptomer, kan man få et negativt svar på testen selv om de egentlig er smittet. Derfor er det veldig viktig å kun teste de med symptomer, påpeker kommuneoverlege Mette Røkenes.

Sortland skriver på kommunens hjemmeside at «vi må vaske hender, holde oss hjemme når vi er syke, unngå unødvendige reiser, holde minst 2 meters avstand, og minimere antall mennesker vi har nær kontakt med».

-Oppstart av barnehager og etter hvert skoler, må ikke misforstås til at vi samtidig kan slippe opp på de generelle smittereduserende tiltakene i befolkningen. Det er din og min oppgave å holde coronaviruset under kontroll ved å holde avstand, være mindre sammen, og være mestere i håndvask og hostehygiene, påpeker Røkenes.