Kultur-våren er klar

Allerede står over 100 arrangement på listen hos Kulturfabrikken for våren 2018. Dette gjelder både store forestillinger med kjente artister og mer lokale treff i regi av lag og foreninger.

Et nytt bekjentskap blir gruppa «Bare teater», som kommer med stykket «Guds utvalgte – en fotballfabel». Stykket handler om å elske fotball så mye at man er villig til å gjøre alt for laget sitt (pressefoto).

– Det fins mye å glede seg til, sier Elin Mathiassen, markedskonsulent ved Kulturfabrikken Sortland. Hun har nå sendt ut pressemelding om vårens program, der hun summerer opp at det også neste år vil skje mye innen kulturlivet lokalt.

Det nye året innvies med Nyttårsrocken i regi av Sortland rockeklubb. Dette er en mangeårig tradisjon for de som vil få med seg hva som rører seg innen rock og pop i regionen. Noen dager senere kommer Nordnorsk opera- og symfoniorkester med sin storslagne Operagalla. Det er første året at Vesterålen står på turnélista for denne produksjonen, som inkluderer fullt symfoniorkester og tre mezzosopraner.

Nyttårsstemning blir det også når Sortland juniorkorps inviterer til sin tradisjonsrike nyttårskonsert. Og når sola begynner å vise seg over horisonten igjen, akkompagneres den av Ola Bremnes og landsdelsmusikerne med en egen Solkonsert.

Sortland jazz- og viseklubb byr på humor og swingende jazz med den britiske saksofonisten Alan Barnes i spann med Oddmund Finnseth med flere, senere nyskapende jazz fra sanger i Come Shine, Live Maria Roggen, sammen med Helge Lien, og i mai kommer Dag Arnesen trio, som mange kjenner gjennom plata «Norwegian Song». Sortland kammermusikkserie byr på sonatekonsert, korene setter hverandre stevne i Vesterålen kortreff og konsert med Ensemble Blå står også på programmet for våren.

Visekunstneren Lars Martin Myhre, som nylig fikk Alf Prøysens ærespris, kommer i januar, etter at fjorårets konsert måtte flyttes. Mange gleder seg også til at folkpopyndlingen Ingebjørg Bratland kommer i april, ikke så lenge etter at norsk countrys førstedame, Claudia Scott har stått på scenen i Møysalen.

Cladia Scott kommer til Kulturfabrikken på nyåret. Hun omtales som norsk countrys førstedame (pressefoto).

UKM – Ung kultur møtes – arrangeres for første gang for hele Vesterålen samlet. Boksen går med artisten Æ, og Dagskift har et sterkt musikalsk program med grupper som Vesterålen String Swing, Sortland Early Music Group, klassisk gitar med Jens Bang-Rasmussen, og te-dans med Nils Olavs, Gullviks kvintett, Werners og Blue Moon, og tradisjonen tro blir det soltrall med Tor Furre og Arild Hansen.

Et av høydepunktene blir Lofoten og Vesterålen Orkesterforenings store operafest med stjernesolister, under ledelse av den svært ettertraktede dirigenten Halldis Rønning. I tillegg til vår egen sopran Hege Monica Eskedal, får publikum høre Den norske operas baryton Ole Jørgen Kristiansen og mezzosopranen Marianne Beate Kielland. Publikum kan glede seg til øyrikets eget orkester i toppform.

Musikk er også viktig når Marianne Lovise Strand drar i gang «Sharing is caring», treff der alle som elsker musikk og har lyst til å bli kjent med andre mennesker kan møtes for å lytte sammen og dele favoritter. Sammen med Wenche Sørlie står også Strand bak det nystartede Hakeslipp event, som har invitert humoristen og TV-kjendis Tore Petterson til Vesterålen for å dele sine tanker om annerledeshet.

På humorsiden legger også Både Terje Sporsem og Dag Sørås veien om Vesterålen på sine turnéer. Sporsem med sitt show om religion som han har høstet mange lovord for, og Sørås tar for seg vårt «emokrati», en verden der følelser er viktigere enn fakta. Russen er også i full gang med å planlegge vårens russerevy.

Hålogaland teater er først ut med komedien «Twigs – hele hælvetes slekta». Både ordinære forestillinger og ekstraforestillinger har vært utsolgt i Tromsø i lange tider, og heldigvis tar Hålogaland teater forestillinga ut på turné. Senere kommer de også med barneforestillinga «Gutten som ble et insekt», som handler om det forventningspresset mange barn og unge kjenner på i dag.

I februar får vi endelig muligheten til å se New York-suksessen «Made in China» på Kulturfabrikken! Musikalkomedien gikk for fulle hus i hele syv uker off-Broadway i New York, og ble listet som «Critics Pick» – anmeldernes favoritt – i The New York Times. Med selveste MiNensemblet som husband er alt klart for at det prisbelønnede teaterkomagniet Wakka Wakka kan legge også Nord-Norge for sine føtter!

Nordland teater har valgt seg evigaktuelle Henrik Ibsen, og et av hans mest sentrale drama, «Lille Eyolf» fra 1894. Stykket er både en historie om en familie som mister et barn og sorgprosessen som følger, samtidig som det er en billedreise gjennom kampen mellom drifter og skam.

Danseren Thomas Voll, opprinnelig fra Øksnes, er tilbake på Kulturfabrikken med sin nyeste forestilling «Until we meet again», med tematikk knyttet til barn som pårørende ved psykisk sykdom, og der musikken er skrevet av Tine Surel Lange fra Bø.

Denne artikkelen er bygget på en pressemelding fra Kulturfabrikken Sortland.