Kjølig og hvit april

Årets april ble ikke særlig vårlig. Kjølig vær i slutten av måneden trakk middeltemperaturen under normalen. Dessuten kom det mye nedbør, mest i form av snø i hele Nord-Norge.

Statsmeteorolog Bente Wahl slår fast at april ble en kjølig måned (foto: Meteorologisk institutt).

Tar man utgangspunkt i målestasjonen på Kleiva i Sortland, så lå temperaturen i april på ca 1,8 varmegrader. Normalt er det en halv grad varmere.

Det var imidlertid store variasjoner. Den 9. april viste måleren 6 kuldegrader, mens det ti dager senere ble registrert over 12 varmegrader.

Nedbøren i Vesterålen kom for det meste som snø i årets aprilmåned. Hele 174 millimeter nedbør er notert, mens det normalt er i overkant av 100.

Totalt sett ble april litt kjøligere de fleste steder i landet enn det vi er vant til. Men flere stasjoner i Troms og Finnmark hadde derimot på opptil 2 grader over normalen.

– Det mest bemerkelsesverdige med temperaturen var i nord. 19. april ble det målt 14, 5 grader på Hekkingen fyr på nordsiden av øya Senja i Troms og Finnmark.

Så høy temperatur har vi ikke målt der i april på 40 år, sier statsmeteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

I Skibotn ble det målt 16,4 grader 20. april.

– Så varmt har det aldri vært i Troms og Finnmark så tidlig i april før, sier Wahl.

Til gjengjeld måtte tromsøværingene – som vesterålingene – måke hele 140 centimeter med snø denne måneden. Det er kun rekordåret 1997 det har falt mer snø enn dette i Tromsø i april.

Månedstemperaturen for hele landet lå 0,8 grader under den nye normalen, som er gjennomsnittet for de tretti årene 1991 til 2020. Men sammenlignet med normalen vi brukte før det, de tretti årene 1960 til 1991, lå april 0,5 grader over den gamle normalen.

– Det betyr at april har blitt varmere siden 60-70-80-tallet, men at denne aprilmåneden var noe kjøligere enn de temperaturene vi har blitt vant til siden 90-tallet, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Relativt kaldest var det i fjellet i Sør-Norge, der enkelte stasjoner hadde avvik på rundt 3 grader under normalen.

– På Utsira fyr har vi ikke målt like mye vind som denne aprilmåneden på femti år. Og i Oslo må vi helt tilbake til 1997 for å finne en aprilmåned med mer vind, sier Wahl.

Bjørnøya var den varmeste stasjonen med en gjennomsnittstemperatur på -2,8 grader. Det er 0,7 grader over den nye 1991-2020-normalen.

Gjennomsnittstemperaturen på Svalbard lufthavn var -6,1 grader, som er 2,7 grader over normalen. På Hopen var månedstemperaturen -4,9 grader, som er 3,1 grader over normalen.

Månedens høyeste maksimumstemperatur ble målt 18. april. Adventdalen på Svalbard registrerte da 4,5 grader.