Kan få plass på Stortinget

Valg til Stortinget skjer neste år, men allerede nå er partiene begynt å foreslå sine kandidater rundt i landet. Fra Nordland er det åpne plasser i toppen av listene for Høyre og FrP, der vesterålinger kan komme inn.

kandidater til stortinget

Statssekretærene Grete Ellingsen fra Sortland og Kjell-Børge Freiberg fra Hadsel kan bli nominert på topp hos henholdsvis Høyre og Fremskrittspartiet i Nordland. De er allerede godt kjent på «Løvebakken» (bildemontasje/foto OED Scanpix/T.Tandberg).

Det er NRK Nordland som har gjort en gjennomgang av situasjonen sommeren før sommeren med valgkamp. Hos Fremskrittspartiet har både Kenneth Svendsen og Jan Arild Ellingsen sagt klart fra allerede at de ikke ønsker å stille. De to har henholdsvis 20 og 16 år bak seg på Tinget. Dermed er det helt åpent i toppen av lista for FrP i Nordland. En meget solid kandidat er derfor tidligere ordfører i Hadsel, Kjell-Børge Freiberg. Han var ordfører i 8 år og er nå statssekretær i Olje og energidepartementet. NRK mener han seiler opp som en klar toppkandidat for FrP – om han selv ønsker å stille.

Høyres liste har også flere åpne plasser. Odd Henriksen har sagt fra at han ikke stiller på nytt, og NRK mener Grete Ellingsen dermed vil kunne komme inn helt i toppen av lista fra Nordland. Som tidligere ordfører i Sortland og nå statssekretær i Kommunaldepartementet, vil hun være et sikkert kort for Høyre – om hun selv sier ja. Da vil hun kanskje skyve ut Margunn Ebbesen, mener NRK, ettersom Grete Ellingsen har bred støtte internt i Høyre.

Også i Senterpartiet kan det bli en vesteråling på topp. Janne Nordås har takket nei til ny periode på Stortinget. Den kanskje mest markante personen i Nordland SP nå er fylkesråd Willfred Nordlund fra Sortland, og NRK mener han vil kunne seile opp som listetopp – om han ønsker det selv. Som Grete Ellingsen har også Nordlund en solid støtte internt i eget parti.

Om dette slår til vil Vesterålen kunne stille med 3 toppkandidater til neste stortingsvalg. Det er ennå tidlig i forberedelsene til valget og nominasjonene er ikke kommet formelt i gang. Det er imidlertid helt klare signaler som NRK Nordland har fått i det politiske miljøet i Bodø, som danner bakgrunn for deres spådommer nå. De personene man peker på her er trolig uansett med i det politiske bildet fremover, på helt sentrale plasser, slik de allerede er i dag.

Arbeiderpartiet har ingen klare kandidater fra Vesterålen som kan komme i posisjon til plass på Tinget. NRK trekker imidlertid frem Anette Davidsen fra Hadsel som en joker. Hun stod på 7.plass på forrige AP-liste i Nordland. Eirik Sivertsen spås på topp hos AP og Anna Ljunggren fra Narvik tar trolig 2.plassen, om hun stiller. Som nybakt småbarnsmor har Tone Helen Toften fra Sortland vikariert for henne en del i denne perioden på Tinget, og dermed er det en viss usikkerhet omkring hennes kandidatur. Alle partilagene i Lofoten har ellers snakket sammen og allerede spilt ut sin kandidat i Lena Hamnes fra Svolvær. Lofoten AP legger dermed press allerede nå for å få henne langt opp på lista.

I disse dager er det stille før stormen i de nordnorske fylkespartiene. Om en måned eller to starter hestehandelen, truslene, kranglene på kammerset og nominasjonsprosessene som skal ende i en stortingsvalgliste vi skal putte i stemmeurnene mandag 11. september 2017. Spørsmålene er mange, både om noen flere trekker seg, og om de vi omtaler her virkelig vil si ja og stille opp. Utpå høsten vil mye bli klart, men allerede nå jobbes det litt stille i kulissene omkring i det politiske miljø.