Havet koker av fisk

Skreien har vært litt lunefull i år, men de siste dagene har fiskerne i Vesterålen virkelig fått fine fangster. Flere båter nærmer seg allerede grensen på sine kvoter og noen er alt ferdig.

Sjarkene lå i kø i går ettermiddag ved Gunnar Klo AS på Stø. Mottaket gikk helt til 22-tiden på kvelden for å ta unna dagens fangster.

Mange småsjarker og hobbyfiskere har de siste dagene tatt opp både 1.000 og 1.500 kilo flott torsk utenfor Vesterålen. Når fisken så betales med 15,33 kroner pr kilo rund, altså med hode og innvoller, så blir det fine dagslønner på «enmannsbåtene». Det er juksafiskerne som har slitt litt med å få skreien til å bite på, ettersom fisken har stått nede ved bunnen, men nå har fangstene blitt gode.

Både for fiskerne selv og mottakene på land blir det lange og hektiske dager nå i toppsesongen for vinterfisket. Utror blir gjerne 06.00 og mange kommer ikke tilbake til kai før på ettermiddagen. Når fiskerne så leverer «rund fisk», blir det hektisk jobb ved mottakene med sløying utover ettermiddag og kveld. Deretter skal fersk fisk pakkes og ises før trailerne laster ombord og kjører sørover.

Noen båter er faktisk ferdig med årets kvote på torsk, mens andre forsøker å dreie over mot andre fiskeslag for å få sesongen til å vare lenger. Fangstene av hyse har vært langt dårligere i år enn i fjor og derfor har noen båter nå siktet seg spesielt inn mot hyse. Kaiformann ved Myre Fiskemottak AS, sa forleden til Bladet Vesterålen at det er en del hyse, men at fiskerne må lete litt for å finne den. Autolineren «Olafur» leverte mandag en fangst på Myre med 10 tonn hyse og brosme. Myre Fiskemottak får nå opp til 500 tonn fisk i døgnet og her jobber man nå flere skift for å ta unna.

Skreien ser ut til å la vente på seg i Lofoten og dermed er det fortsatt på Vesterålbankene det fiskes best for tiden. Også utenfor Røst og yttersiden av Vest-Lofoten er det tatt fine fangster av skrei i det siste. Myre Fiskemottak AS har i år også mottak på Barstrand i Lofoten og akkurat nå er det 35 mann i arbeid her. Her leverte blant andre snurrevadbåten «Lyngvær» fra Brønnøysund 13 tonn skrei sløyd vekt i går, tatt ved Henningsvær i to hal.

Vesterålens kjøpere av fisk er akkurat nå helt på grensen av sin kapasitet. Ved Andenes Fiskemottak AS måtte man mandag takke nei til noen fangster, ettersom kapasiteten var sprengt. «Frøybas» leverte 81 tonn på søndag, der det aller meste var skrei. Mandag hadde man 60 tonn, men måtte da gå til Senjahopen for å levere.

Båtene som nå fisker utenfor Vesterålen kommer fra hele kysten, fra Sogn i sør til Troms i nord, pluss noen utenlandske fartøy. Mange trøndere er også i Vesterålen for å ta del i det som tidligere var vinterens «Lofotfiske». På Austnesfjorden i Vågan er det bare enkelte «hjemmefiskere» som nå er i aktivitet, ettersom skreien ennå ikke er kommet hit for fullt. Ved Henningsvær er det litt bedre, mens det tradisjonelle Lofotfisket nå foregår mest omkring Røst.

På Stø er det for tiden faktisk en god håndfull båter fra Sortland. Blåbyen er ikke kjent for å ha noe fiskeriaktivitet, men det er likevel en del sjarker og kombinerte båter som nå er i hektisk aktivitet for å sikre sin «hobbykvote». Dette er gjerne folk som bare delvis er fiskere, i kombinasjon med andre yrker eller pensjon. Det er også en del heltidsfiskere med hjemmeadresse i Sortland, selv om det store antallet er spredt ellers i Vesterålen.