Haill-prat kan gi straff

Høyesterett har nå slått fast at «griseprat» på kaia kan gi straff. Kvinner på jobb skal ikke måtte tåle «haill-kommentarer» med seksualisert innhold. Passende bot for slikt er 12.000 kroner.

Fiskeryrket har vært mannsdominert, med nokså røft språkbruk (arkivfoto).

I dag kom dommen i den mye omtalte «haill-saken» fra Finnmark, der sleivete kommentarer møtte to kvinnelige inspektører fra Fiskeridirektoratet.

En mann som jobbet ved fiskemottaket, kom med flere utsagn mot fiskeriinspektørene.

Ett av utsagnene siktet til det nordnorske begrepet «haill», som har et seksualisert innhold.

Det var kranfører Svein Magne Mienna som jobbet på et mottak på Sørøya, som ble dømt for dette i lagmannsretten.

Mange reagerte på dommen og oppfordret ham til å anke til Høyesterett for å få en klarhet i hvilket språkbruk som er akseptabelt.

Mienna sa blant annet: «Kanskje dere skal hoppe om bord, så de kan få litt bedre fangst, de har jo klaget på at de får så lite fisk.»

Her lå det under en hentydning om begrepet «haill», som har en klar seksuell betydning.

Spørsmålet for Høyesterett var om ytringene rammes av straffeloven § 156 andre ledd om utilbørlig atferd som forulemper offentlig tjenesteperson.

Høyesterett tar utgangspunkt i at formålet med straffebudet er å verne offentlige interesser og utføringen av tjenestehandlinger.

Det avgjørende for tolkningen er hvordan den alminnelige tilhører vil oppfatte utsagnet.

Her tas en samlet vurdering av utsagnene, der også lokal sjargong tas i betraktning ved fastlegging av meningsinnholdet.

Utsagnene må også vurderes i lys av retten til ytringsfrihet.

Høyesterett konkluderer med at tiltaltes utsagn var over terskelen for det straffbare og viser særlig til formålet med straffebudet.

Inspektørene utførte sitt arbeid på fiskemottaket som representanter for Fiskeridirektoratet og med myndighet til å beordre potensielt upopulær kontroll.

I en slik sammenheng er det utvilsomt behov for det vern straffeloven § 156 andre ledd er ment å gi.

De utfordringene som fiskeri-inspektører kan stå overfor, gjør det viktig å trygge arbeidshverdagen deres og slå ned på ydmykende opptreden som er egnet til å undergrave den autoritet de er avhengige av.

Bøtestraffen på 12.000 kroner fastsatt av lagmannsretten blir stående.

Avgjørelsen gir veiledning om forståelsen av vilkåret «ved … utilbørlig atferd forulemper» i straffebudet om forulemping av offentlig tjenesteperson.