Hackere slo til i jula

Lille julaften slo ukjente hackere til mot datasystemet til Nordland fylkeskommune og videregående skoler. Trolig er det «løsepengevirus» som er lagt inn og har blokket datasystemet.

Slik så nettsiden til Nordland fylkeskommune ut i romjula (skjermkopi).

Dataangrep var varslet for julehelgen, men likevel kom det overraskende på de som ble rammet. I tillegg til Nordland fylke, så ble også andre utsatt for hacking i jula.

Natt til tirsdag ble flere av mediekonsernet Amedias sentrale datasystemer angrepet av hackere og satt ut av drift.

Dette rammer også Avisa Nordland, mens Bladet Vesterålen har kommet ut som normalt via eget datasystem.

Også næringsmiddelbedriften Nortura er blitt hacket og det skjedde 21. desember. Også her er det løsepengevirus som blokkerer datasystemene.

Nordland fylkeskommunes datasystemer er fortsatt nede etter datainnbruddet som ble oppdaget 23. desember.

Dette inkluderer nettsidene til videregående skoler også, der både Sortland, Hadsel og Andøy VGS er rammet.

Både skolene og Nordland fylke har fortsatt sine Facebook-sider intakte.

– Nasjonale sikkerhetsmyndigheter er koplet på, forteller sikkerhets- og beredskapssjef Jostein Eliassen.

Fortsatt er de fleste av datasystemene ute av drift etter datainnbruddet hos Nordland fylkeskommune 23. desember.

– Vi har måttet stenge ned mange av systemene, mens vi analyserer og tetter sikkerhetshullene. Dessverre vet vi ikke hvor lang tid dette tar, sier IKT-sjef i Nordland fylkeskommune, Knut Allstrin.

Nettsidene nfk.no er tatt ned, og mange av fagsystemene er også koplet fra internett mens analysene og sikkerhetsarbeidet pågår. Det er imidlertid ikke så mange av disse systemene som berører publikumskontakten.

– Denne situasjonen påvirker først og fremst arbeidet som gjøres av våre ansatte. Ruteinformasjonen som du finner på reisnordland.no og betalingsappen for kollektivtransport fungerer som normalt.

Våre kunder som får tannbehandling får imidlertid med seg en faktura, fordi betalingssystemene på klinikkene er tatt ned.

I tillegg fungerer sentralbordene ved de fylkeskommunale institusjoner bare delvis.

Mens nettsidene er nede, vil nok skolenes facebooksider til en viss grad bli brukt for å legge ut relevant informasjon til elever og foreldre, sier sikkerhets- og beredskapssjef i Nordland fylkeskommune, Jostein Eliassen.

At datainnbruddet skjedde i juletiden gir mer tid til å få systemene opp å gå igjen. Sikkerhets- og beredskapssjef Jostein Eliassen påpeker at digitale angrep jevnlig rammer private virksomheter og offentlige institusjoner.

– Det er jo beklagelig at mange av våre dyktige IT-folk har måttet jobbe ekstra i julehelgen for å rydde etter dette innbruddet, men da har nå dette innbruddet i det minste gitt færre konsekvenser og berørt få av våre ansatte.

Nå har vi i tillegg koplet på et større norsk selskap som er eksperter på denne typen datakriminalitet, forklarer Eliassen.

IKT-sjef Knut Allstrin sier han ikke kan fastslå når fylkeskommunens datasystemer vil være i normal drift igjen. Men sier det er satt inn store ressurser på for å løse flokene.

– Vi må få analysert ferdig hvilke sikkerhetshull som har vært for svake, slik at vi hindrer at det samme kan skje igjen, avslutter Allstrin.