Grønt skifte

Gamle «fryseriet» i Nyksund kan bli hotell. Det grønne bygget har nå fått en «vindbaron» på eiersiden, som også vil bygge batterifabrikk i Mo i Rana og vindmøller på Sjonfjellet.

«Det grønne skiftet» kommer til Nyksund, der «fryseriet» kan bli til et nytt hotell (arkivfoto Elin Norum).

Nyheten mange lokalt snakker om, er at investorer sørfra vil bygge et hotell i Nyksund for hundre millioner kroner. Et hotell med høy standard, som skal trekke mange besøkende til stedet.

Vennene Erik Strand Tellefsen og Tore Ivar Slettemoen har fått med seg ti andre aksjonærer.

– Vår plan er å bygge et unikt fler-stjerners hotell med en fantastisk restaurant der vi skal servere mat basert på kortreiste råvarer. Stedet trenger et overnattingssted med høy standard, sier Tellefsen til Bladet Vesterålen.

2,4 millioner er brukt til å kjøpe eiendommen etter «fryseriet», det grønne gamle betongbygget i Nyksund, og tilstøtende tomt.

Tore Ivar Slettemoen (62) er forøvrig sentral i selskapene Njordr AS og Freyr AS. Førstnevnte driver investering, kjøp og salg av vindparker, sammen med Norsk Hydro.

Freyr AS har vært svært mye omtalt i det siste, ettersom man planlegger en gigantisk batterifabrikk i Mo i Rana. Slettemoen sitter indirekte på 40% av aksjene i dette selskapet, som jakter på børsnotering i USA.

Statlige Enova gav forleden selskapet 142 millioner kroner til forprosjektet, men mye mer penger skal til for å realisere planene.

Vindmølleparken på Sjonfjellet og batterifabrikken i Mo er to sider av samme sak, mener investorene. Prosjektet er beregnet å koste 40 milliarder kroner, avhenger av vindkraft og kan gi 1.500 nye arbeidsplasser.

Slettemoen selv har personlig likningsformue på vel ti millioner, men blir trolig mange ganger rikere om prosjektet med Freyr lykkes.

Han er ellers drivkraften i et eiendomsprosjekt på Geilo, med mange nye leiligheter som skal bygges der.

Erik Strand Tellefsen har tidligere jobbet i Norsk Hydro, som også er sentral i Freyr-prosjektet. Han jobber nå i Equinor (tidligere Statoil) med prosjekt i Russland.

Både Hydro og Equinor legger stor vekt på «det grønne skiftet», og begge selskapene er tungt inne i ulike satsinger her.

Uansett kan man slå fast at det grønne slitte bygget i Nyksund, nå møter «det grønne skiftet» med en meget aktiv investor på eiersiden. Batterifabrikk og vindmøller skal bli «den nye oljen» for Norge, hevdes det.

Og turismen skal bli et viktig element i næringslivet i nord, som i Nyksund.