Grønt firkløver overtar

Tre ordførere fra AP og en fra Høyre må nå overlate roret til et grønt firkløver av SP-politikere i Vesterålen. Det er kun Bø som fortsatt vil beholde sin sittende ordfører en ny periode.

Fire «grønne» ordfører i Vesterålen pluss en blå, er resultatet etter årets kommunevalg. Innfelt SPs Karl Erling Nordlund som blir ny ordfører i Sortland.

Forhandlingene i kulissene har vært heftig i flere av Vesteråls-kommunene. Resultatet er nå klart, der man lander på at valgvinneren SP får ta frontjobben i både Andøy, Hadsel, Øksnes og Sortland.

Det minst spennende valget fikk man i Andøy der Senterpartiet gjorde rent bord og fikk flertall i det nye kommunestyret alene, med 15 av 23 seter. Det er klart at SPs Knut Nordmo blir ordfører og Lill Pettersen blir varaordfører.

Det ble også tidlig klart at Sortlands nye ordfører vil hete Karl Erling Nordlund og representere Senterpartiet. Formelt sett blir dette bestemt den 17. oktober når det nye kommunestyret møtes for å velge formannskap, driftsutvalg, samt ordfører og varaordfører.

Det var lenge uklart i Hadsel hvilken kabal man ville ende opp med, men nå har SP, Høyre og AP blitt enige om at Kurt Jenssen fra Senterpartiet blir ny ordfører i Hadsel. Lena Arntzen fra Høyre blir ny varaordfører, ettersom Åge Rusten fra AP trakk seg fra forhandlingene.

Også i Øksnes tok forhandlingene litt litt ekstra tid, men nå er Fremskrittspartiet, Høyre og Senterpartiet enig om at John H. Danielsen (Sp) blir ordfører i Øksnes. Her var det trolig uaktuelt med samarbeid mellom SP og AP, ettersom frontfigurene her har hatt flere sterke disputter i foregående periode.

Vesterålen får altså et firkløver av grønne SP-ordførere i kommende periode. De 3 røde fra AP er ute og den blå fra Høyre i Andøy likeså. Eneste blå ordfører blir Sture Pedersen i Bø, som fortsetter i en ny periode med solid støtte fra egne velgere.

Ikke bare ble SP valgvinner i Sortland, men Karl Erling Nordlund fikk også mange personlige stemmer som ordfører. Han fikk 259 ekstra kryss fra egne velgere og 14 fra andre lister.

Sittende ordfører, Tove Mette Bjørkmo (AP), fikk «bare» 179 tilleggsstemmer ved valget, og AP som parti gjorde det så dårlig at hun nå må ta til takke med vervet som varaordfører. AP og SP fortsetter å lede kommunen, sammen med SV og Rødt.

Den som fikk desidert mest personlige stemmer ved Sortland-valget var Marthe Hov Jacobsen fra Høyre, som fikk 449 ekstra stemmer. Når Høyre ellers gikk på en smell som parti, så har hun ingen sjanse til å bli ny ordfører.

Den mest pikante striden om ordførervervet fant man nok i Øksnes og Hadsel denne gang. Ny ordfører i Øksnes blir havnesjef John H. Danielsen, mens brannsjef Ken Ivan Reinholdtsen fra Fremskrittspartiet blir varaordfører.

Forrige periode har det vært flere åpne stridigheter mellom havnesjef Danielsen og ordfører Karianne Bråthen (AP), som trolig gjorde det helt umulig for disse partiene å finne sammen i et samarbeid i et nytt kommunestyre.

I 33 av 41 kommuner i Nordland har ulike partier inngått avtaler om samarbeid de siste ukene. Arbeiderpartiet ser ut til å halvere antall ordførere, viser NRKs gjennomgang. I forrige periode hadde partiet ordføreren i 25 av de da 44 kommunene. Så langt er det klart at de beholder ordføreren i 11 kommuner. I tillegg har de fått ordføreren på Træna.

SP har så langt sikret seg ordføreren i 13 kommuner mot 7 i forrige periode. – Det er en bekreftelse på at en stadig større andel av befolkningen slutter seg til den politikken som SP står for, sier påtroppende ordfører i Sortland, Karl-Erling Nordlund, i en kommentar til NRK Nordland.