Godt forsynt med lokale egg

Vesterålen er godt forsynt med egg fra lokale produsenter. Hver dag legger hønene hos disse mer enn 10.000 egg, som så selges under merkenavnet «Vesterålsegg» i lokale butikker.

Hønene legger ca ett egg hver eneste dag (foto: Østheim gård).

I 2024 ble det produsert 73.902 tonn egg i Norge. I tillegg importerte vi 4.103 tonn egg fra utlandet.

Det tilsvarer 14,5 kilo egg per nordmann, ifølge SSB.

Siden et egg i gjennomsnitt veier 63 gram, så blir det 230 egg per person på årsbasis.

Lokalt i Vesterålen er det flere gårdbrukere som har høner, men de to mest kjente finner man i Hadsel.

Østheim gård ligger på Lekang, midt mellom Stokmarknes og Melbu, med ca 6.000 verpehøns.

Indrejord gård ligger litt vest for Melbu, på den såkalte «Yttersida», med ca 7.500 høner.

Disse to har gått sammen om varemerket «Vesterålsegg», som man finner i hyllene hos mange lokale matbutikker.

Dessuten har de begge gårdsutsalg, med delvis selvbetjening, slik at kunder kan svinge innom og kjøpe brett med ferske egg.

Vesterålsegg av topp kvalitet også i påsken (foto: Østheim gård).

Det var Tor Jensen som opprinnelig startet «Vesterålsegg», men gården er nå overtatt av Daniel og Elise Olsen.

Gården har 6.000 «frittgående» verpehøns og dessuten 130 vinterfôra sauer.

– Vi synes det er veldig positivt at folk er blitt veldig opptatt av å handle lokale produkt og gjerne direkte fra bonden, sier Daniel Olsen til Vesterålnytt.

– Vi har ikke mulighet til å konkurrere med de store merkevarene som Prior, og setter derfor stor pris på at kundene velger oss likevel, sier han.

I tillegg til butikker leveres det også egg til kantiner, hotell og restauranter i regionen.

Indrejord gård på Ongstad drives av Thomas, Hanne og Jann Tore Johansen, der førstnevnte er åttende generasjon på gården.

Her har man 7.500 frittgående høner og 600 vinterfôra sauer.

På deres gårdsbutikk kan man kjøpe egg, men også en rekke andre lokalt produserte varer.

Vesterålsegg fra lokale produsenter (arkivfoto VNY).

At nordmenn er glad i egg levner tallene liten tvil om.

Nordmenns eggforbruk har økt gjennom mange år.

I fjor spiste vi litt færre norske egg enn i toppåret for norsk eggproduksjon, som var i 2019.

I snitt legger norske verpehøns godt over 300 egg hver i løpet av et år.

Verpehønene er godt fordelt utover landet. Flest finner vi i Steinkjer. Der holder 285.000 av bestanden til.

Lokalt i Vesterålen er det altså mer enn 10.000 verpehøns bare i Hadsel kommune.

Daniel og Elise Olsen på Lekang er stor produsent av egg (foto: Østheim gård).

Egg finner man i mange størrelser og fargenyanser, som har sine helt naturlige forklaringer.

Hønene blir kjøpt inn 16 uker gamle og begynner å legge egg ved 22 ukers alder.

De første eggene som kommer er små, men øker i takt med at hønene vokser.

Først ved omkring 30 ukers alder er det halvparten store egg.

Kraftfor gis normalt fem ganger i døgnet, og det gis ekstra kalk og vitaminer for å dekke hønenes behov.

Eggene vaskes, lyses og pakkes i kartong i et eggpakkeri, før de distribueres ut til forhandlere, kantiner og hoteller.

Ved nærmere 80 ukers alder blir hønene avlivet og byttet ut med nye høner.

Mangel på norske egg i 2024 bidro til en rekordhøy import av egg, men norsk produksjon har senere øket.

– Norsk eggmangel har preget det norske nyhetsbildet i 2024.

Vi måtte importere flere egg enn tidligere år for å dekke det norske eggbehovet, sier Giang Pham i Statistisk sentralbyrå.

De norske eggene ble produsert av 4,6 millioner verpehøns, fordelt på 1.393 jordbruksbedrifter som har høner, i vårt langstrakte land.

Har du kommentarer til denne artikkelen så send en epost til Vesterålnytt via red@vny.no.