Flere nye smittet

Koronasmitten i Hadsel og Andøy er ikke stanset helt. Torsdag ble det kjent tre nye tilfeller og til sammen er det nå 30 personer som knyttes til det samme utbruddet av korona.

Testing og sporing skjer i stort omfang, både i Hadsel og Andøy (foto: Andøy kommune, Linn Foyn Therkelsen).

Torsdag fikk Hadsel kommune melding fra laboratoriet i Bodø om én ny pasient med koronasmitte. I Andøy er det også et nytt tilfelle, som ikke kan knyttes til kjent smitte på øya.

Smittesporing viser at det er flere nye nærkontakter for virustilfellet i Hadsel og at koronaen på Andøy kan knyttes tilbake til smitten i Hadsel.

– Det er sammenheng mellom alle disse tilfellene. Men tidligere denne uken var de fleste smittede allerede i karantene. Da ble det få nye nærkontakter.

Det er ikke tilfellet denne gangen, det er smittede som ikke var i karantene, og vi har nå en rekke nye nærkontakter.

Den beste forklaringen vi har på de siste tilfellene er at folk er smittet gjennom å ta på samme overflate. Vi kan ikke utelukke at den varianten av viruset vi har smitter via overflater lettere enn vanlig, sier smittevernlege Martin Larsen Drageset.

Det siste smittetilfellet i Hadsel er knyttet til Voksenopplæringa på Melbu og alle ansatte og elever er nå satt i karantene. Det samme er enkelte ansatte på Rema 1000 på Melbu.

Fredag ettermiddag 4. desember var en smittet til stede ved apoteket på Stokmarknes og her kan smitten ha spredt seg til Andøy. Man ber de som var innom apoteket da være særlig obs på symptomer.

I tillegg til de to positive testene, er det tre nye positive hurtigtester. Disse er på kjente nærkontakter og får ikke konsekvenser. Til sammen er det nå dermed 24 bekreftet smittede i Hadsel.

I går kveld ble det altså også bekreftet at en ansatt i Andøy kommune er smittet av koronaviruset. Dette er det sjette tilfellet i Andøy den senere tid.

Personen som nå har testet positivt jobber ved avdeling for psykisk helse og avhengighet. – Den ansatte har det etter forholdene bra og har milde symptomer, sier kommuneoverlege Astrid B. Holm.

Den smittede er ikke nærkontakt til den smittede familien i Andøy som vi har fortalt om tidligere. Smitteoppsporing er startet og etter all sannsynlighet er personen smittet i annen kommune.

De andre som er ansatt i avdeling for psykisk helse og avhengighet regnes som nærkontakter, og er i karantene frem til 17. desember. De testes torsdag.

– Pasienter som har vært i direktekontakt med den ansatte vil motta oppringning fra behandler og fra kommunens smittevernteam. Andre pasienter som har vært hos avdelingen denne uken vil bli kontaktet av sin behandler, sier avdelingsleder for avhengighet og psykisk helse, Tone Neergaard.

Alle ansatte har fulgt gjeldende smittevernregler for tjenester med en til en kontakt. De ansatte som er i karantene jobber nå fra hjemmekontor, og lokalene er stengt.

– Pasienter følges opp på telefon fram til karantenetiden er over. Spesialisthelsetjeneste og fastlegene informeres for å sikre at det blir en forsvarlig oppfølging av pasientene, sier Neergaard.

Det jobbes med å finne en alternativ løsning til utdeling av brukerutstyr i denne perioden.

– Det vi ser nå er svært alvorlig og det er en annen situasjon enn vi har sett de siste dagene. Nå er situasjonen uoversiktlig og det er all grunn til å være ekstra nøye med lite sosial kontakt og smittevernsregler de neste dagene, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin.

Smittesporing og testing av nærkontakter pågår nå for fullt. Hadsel og Andøy kommune vil orientere fortløpende om smitte og tiltak på sine hjemmesider, Facebook og i media.