Fire tomme pulter

Skolene i Svolvær og Henningsvær hadde mandag to tomme pulter hver, og begge steder ble de omkomne barna minnet. Sosiale medier har flommet over av medfølelse for de rammede.

Mogens (15), Gustav (12), Hedda (10) og Henning (15) var de fire barna som omkom i hyttebrannen natt til lørdag (foto: privat med tillatelse).

To av de omkomne var elever ved Henningsvær skole og der ble det mandag flagget på halv stang. Mange hadde tent lys og lagt ned blomster for å vise sin medfølelse og dele tanker om det som hadde skjedd.

Brødrene Gustav Rane Krogh Hovde (12) og Mogens Pareli Krogh Hovde (15) var to av skolens ca 40 elever. Henningsvær er ikke større plassen enn at de aller fleste kjenner hverandre.

Hovde Maritim AS er dessuten en sentral bedrift på stedet, hvor eierfamilien nå altså er rammet av en voldsom tragedie.

Ved Svolvær skole ble det også flagget på halv stang, og mange hadde lagt ned blomster og tent lys for de to andre omkomne barna og deres mor.

Henning Christian Bang Johansen (15) og Hedda Madell Bang Winther (10) var søsken. Deres mor, Luise Marie Bang (40 år), omkom også i den tragiske brannen i Kobbedalen.

Ved Svolvær skole hadde flere av elevene med seg foreldre mandag. Dagen startet med samtale omkring det som har skjedd og hvordan de omkomne kan minnes.

-Pulten til Henning blir stående ut skoleåret, sier lærer John-Magnus Gjelle, i samtale med Lofotposten.

Elevene ved Svolvær skole får alle skrive i en kondolanseprotokoll. Det er en til Hedda og en til Henning.

I dag sto denne i klasserommene, men den vil bli flyttet slik at alle på skolen får anledning til å legge inn en hilsen der. Det er fedrene deres som til slutt får protokollen.

Både hos NRK Nordland og Lofotposten har det vært lagt ut kondolansefelt, der leserne kan skrive sine hilsener digitalt og vise omtanke. Svært mange har benyttet muligheten.

Hos familie, venner og i media har tusenvis uttrykt sin medfølelse med kommentarer, hjerter og «tente lys». Ulykken har rammet hardt og vakt sterke følelser over hele Norge.

Bildet her viser at hytta i Kobbedalen var helt nedbrent da brannvesenet kom frem til stedet (foto: Politiet).

Brannen i Kobbedalen natt til lørdag var svært dramatisk og det er uhyre sjelden at branner i Norge krever hele 5 menneskeliv.

Når det var fire barn blant de omkomne, blir inntrykket ekstra sterkt.

-Det er med tungt hjerte vi nå konstaterer at denne brannen har krevd fem menneskeliv, sa leder for politiet i Lofoten og Vesterålen, Per Erik Hagen.

-Politiet er lettet over at vi har klart å finne de som var savnet, men dette er en tung dag for de berørte og lokalsamfunnet, sier Hagen.

Politiet fortsetter etterforskningen i branntomta for om mulig å finne ut hva årsaken kan ha vært. Hytta er helt nedbrent, så dette er en utfordrende oppgave.