Fem begravelser

Lofotkatedralen har denne uken fem begravelser på rad, og da vil alle de omkomne etter hyttebrannen i Andøy være gravlagt. Mandag var det gravferd for to av guttene.

Mandag ble de to omkomne guttene fra Henningsvær gravlagt etter seremoni i Lofotkatedralen.

Bare 50 personer fra den nærmeste familie fikk delta inne i Lofotkatedralen mandag på grunn av koronatiltak. Da var det første av fem begravelser fant sted.

Likevel kunne mange følge seremonien via nettstreaming, og utenfor kirken satt mange i bilene sine og fulgte med.

Det var begravelse for brødrene Gustav Rane Krogh Hovde (12) og Mogens Pareli Krogh Hovde (15) som fant sted mandag.

Prost Kristine Sandmæl sa under seremonien at hele familien hadde vært opptatt av friluftliv, jakt og fiske. Det ble mange fine naturopplevelser, og guttene hadde også et nært forhold til havet.

Etter seremonien i kirken ble bårene ført videre til kirkegården, og det var svært mange som hadde møtt frem for å ta et siste farvel med de to guttene.

Tidligere mandag var det minnestund for de to ved Henningsvær skole, der de begge var elever.

Dagene som kommer vil det være tre begravelser til fra Lofotkatedralen, med Henning Christian Bang Johansen (15 år) og Hedda Madell Bang Winther (10 år), samt deres mor Luise Marie Bang (40 år).

Brannen i Kobbedalen ved Risøyhamn natt til 16. januar har gjort et sterkt inntrykk og folk over hele landet har uttrykt sin medfølelse.

-De har satt spor etter seg. Dere kan ikke og vil ikke glemme dem. Ingen som er blitt elsket forsvinner, sa prost Kristine Sandmæl i minnetalen.

Lofoten Motorsportklubb hadde en markering utenfor kirken, ettersom både Mogens og Gustav var interessert i bilsport, i likhet med sine foreldre.

Etterforskningen av hyttebrannen pågår fortsatt, og politiet har ikke landet på noen konklusjon om hva som skjedde da brannen oppstod.

Jørn Karlsen var innsatsleder og hadde ansvaret for å koordinere arbeidet på brannstedet. Han har jobbet i politiet siden 1988 og ble nylig intervjuet av NRK om brannen.

– Det er den største tragedien jeg har opplevd, sier Karlsen. Omkring 50 personer fra nødetatene deltok i arbeidet etter brannen.

– Det gikk inn på alle oss som deltok. Vi har selv barn og familier, og er ikke uberørt, men vi tar vare på hverandre, sier Karlsen til NRK.