Omkom i snøskred

En av de to som omkom i snøskredet på Jan Mayen lørdag, var Robin Karlsen (31) som opprinnelig er fra Vesterålen. Han jobbet som ingeniør på øya for Forsvaret.

Øya Jan Mayen ligger i Norskehavet, rundt 1.000 kilometer vest for Norge. Øya er ca 380 kvadratkilometer stor og øya har tilhørt Norge siden 1930 (foto: Forsvaret).

De to som omkom var Robin Karlsen (31) år fra Nordland, som jobbet som ingeniør på Jan Mayen, og Bjørg Kathrine Batalden (57) år fra Vestland, som jobbet som avdelingssykepleier.

Karlsen er nært knyttet til både Myre og Andenes. Begge de omkomne var sivilt ansatte i Forsvaret, og skulle overvintre på øya.

Nødetatene fikk melding fra Hovedredningssentralen Nord-Norge klokken 16.50 lørdag ettermiddag om at det var gått et snøskred i Borgdalen vestsiden av øya.

Da var det tre timer siden skredet gikk.

Tre ansatte ved Forsvarets stasjon på Jan Mayen var på en fritidstur da de ble truffet av et snøskred, et stykke unna stasjonen. Skredet skjedde rundt klokken 13.50 lørdag.

En av de tre klarte å ta seg ut av skredet og fikk tatt seg tilbake til stasjonen.

Personellet på stasjonen satte da i gang en redningsaksjon og tok seg opp til skredområdet. Der søkte de gjennom skredet og fant de to savnede.

Livreddende førstehjelp ble iverksatt, men livene deres sto ikke til å redde. De to ble bekreftet omkommet klokken 19 lørdag. Personen som klarte å ta seg ut av skredet, er lettere skadet.

Forsvarssjef general Eirik Kristoffersen mottok meldingen om ulykken med sorg.

– Jeg har mottatt det triste budskapet om at to av våre har mistet livet i en skredulykke på Jan Mayen. Folkene våre gjør en viktig jobb der hver dag, på norsk territorium, men likevel langt hjemmefra.

Mine tanker går til de pårørende og venner av de omkomne og til deres nærmeste kolleger. Alle vi i Forsvaret tenker på dere og føler med dere i denne triste tiden, sier Kristoffersen.

– Nå går mine tanker og medfølelse først og fremst til de pårørende, det tette, lille felleskapet på Jan Mayen – men også til venner og kolleger i Forsvaret.

Det smerter når vi treffes av slike tragedier, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen etter å ha mottatt den triste beskjeden.