DS Børøysund er nå på tur

En uventet skade på dampmaskinen gjorde at «DS Børøysund» er blitt forsinket på sin ferd nordover. Ved middagstid i dag gikk imidlertid skipet fra Bodø og vil ankomme Stokmarknes i morgen til samme tid.

Børøysund gjester Vesterålen

DS Børøysund drives av Norsk Veteranskibsklubb. Den gamle lokalbåten gikk tidligere i rute i Vesterålen og skal de neste dagene igjen bli å se på tidligere anløpsted (foto: Norsk Veteranskibsklubb).

Dampskipet «Børøysund» gikk fra Bodø ved middagstider i dag tirsdag og skal krysse Vestfjorden før man anløper Ballstad. Alle arrangement her blir avkortet, på grunn av forsinkelsen som er oppstått, så foreningen håper å komme ajour på Stokmarknes. Turen som er satt opp fra Stokmarknes til Melbu onsdag ettermiddag skal gå som planlagt. Her er det allerede solgt en del billetter. Torsdag går det passasjertur fra Melbu til Sortland, og senere på dagen fra Sortland til Risøyhamn, med retur til Sortland igjen.

Forsinkelsen som oppstod skjedde i Bodø. Da skipet ankom her oppdaget mannskapet at det piplet vann fra en stagbolt i ildkassen. Dette var en skade man helst ville utbedre straks og en sveiser ble hentet opp fra Bergen, for å få tettet hullet. Deretter kunne man begynne å varme opp fyrkjelen igjen, noe som må skje svært sakte og kontrollert, slik at det ikke oppstår spenninger og sprekker. Dette resulterte i mer enn et døgns ekstra liggetid i Bodø, før kan altså i dag kunne kaste loss med kurs for Lofoten og Vesterålen.

Billetter til de ulike turene kan kjøres ved landgangen, eller på nett. Om alt så går som planlagt vil man fredag kunne være med fra Sortland til Stokmarknes på morgenen, før det er ny passasjertur fra Stokmarknes til Solum og Sildpollen. Her blir det retur til Stokmarknes på kvelden. Det legges opp til «åpent skip» i Sildpollen. Lørdag tar DS «Børøysund» farvel med Vesterålen med passasjertur fra Stokmarknes til Digermulen. Videre skal man innom Trollfjorden og tilbake til Digermulen, før skipet ankommer Svolvær utpå kvelden.

Norsk Veteranskibsklub ble stiftet i 1964 for å skape interesse for vår maritime fortid, og særlig for dampskipsperioden. Klubbens formål har hele tiden vært å bevare et representativt utvalg dampfartøyer for ettertiden. Klubben er organisert som en ideell forening, og alt arbeid er basert på dugnadsinnsats. Alle som er interesserte i vår maritime kulturarv kan bli medlem i Norsk Veteranskibsklub. Klubbens hovedaktivitet er å ta vare på de to dampskipene «Børøysund» og «Styrbjørn», der mye av vedlikeholdet og driften av skipene utføres av klubbens medlemmer.