Biltema åpner før jul

Forsinkelse med byggingen i Svolvær, gjør at Biltema neppe kan åpne der før jul. På Sortland går imidlertid alt «på skinner», slik at dørene kan åpnes allerede i november måned.

Bulldozerlaget er ferdig med mye av grunnarbeidene, slik at Peab Nilsen & Haukland kan starte å reise selve bygget i løpet av denne uka. Om få dager vil man derfor se at nybygget til Biltema begynner å ta form med stålkonstruksjoner som reises opp.

Grunnarbeidene med de to nye Biltema-butikkene startet nokså likt. Svolvær hadde gravemaskiner i gang 6. februar, men da var allerede arbeidet kommet godt i gang på Sortland. Mens byggingen på Sortland fortsetter helt etter planen og selve bygget blir reist om få dager, så jobbes det fortsatt med planene i Svolvær. Egentlig skulle Svolvær åpne først, men nå er dette helt endret slik at Sortland trolig åpner flere måneder før Svolvær-butikken.

-Vi jobber ut fra dato 6.oktober kl 12.00, forteller anleggsleder Ivar-Ståle Hågensen i Nilsen & Haukland til Vesterålnytt. Han mener at bygget ved brufoten på Sortland da skal stå klart for overlevering til byggherre. Hos byggherren, firmaet KG Øra as, sier Finn Pedersen at han tror dette skal holde fint. Alt ser ut til å være i rute med prosjektet på Sortland.

Situasjonen i Svolvær er litt annerledes. -Vi har smurt oss med god tålmodighet, og vi håper vi snart kan være i gang. Jeg har lovet publikum butikk, og jeg begynner å bli ganske rastløs selv, sa Biltema-direktør Knut Svenningsen til Lofotposten tirsdag. Et av problemene i Svolvær er at nybygget kobles sammen med et eldre bygg, som tidligere var brukt av Lofotkraft. Planene må derfor tilpasses, og dette har tatt uventet lang tid. Kommunen har gitt sine godkjennelser, men de siste detaljene er ikke klare ennå.

På Sortland er situasjonen slik at man rev ned et gammelt bygg og skal reise det nye vegg i vegg med naboen, Toyota Nordvik. -Etter planen skal bygget være tett før fellesferien. Arbeidet går som planlagt, til tross for litt forsinkelser i forkant, sa anleggsleder på Sortland, Ivar-Ståle Hågensen, i Peab Nilsen og Haukland til Bladet Vesterålen forleden. Dermed vil trolig alt være ferdig i løpet av oktober måned, slik at Biltema kan flytte inn og åpne i november. Da får butikken også med seg den viktige julehandelen.

Nybygget på Sortland blir på ca 3.300 kvadratmeter grunnflate og det er selskapet KG Øra AS som er byggherre. Dette selskapet kjøpte det gamle Toyota-bygget for 14 millioner og har senere revet det. Nybygget settes opp med bærende stålkonstruksjoner og sandwichmoduler til vegger, slik man blant annet finner hos naboen Rema og nybygget til Coop på Strandskog. Prosjektet er beregnet å koste ca 52 millioner til sammen.

Nybygget til Biltema i Svolvær vil ha en annen form enn på Sortland. Også fasadematerialet blir annerledes. Biltemas butikk i Svolvær blir litt større i areal enn Sortland. Skissen er laget av AMB arkitekter for Amfi bygg Svolvær.

At Biltema satser i nord ser man også i andre byer. Nylig åpnet kjeden ny butikk i Narvik, med 3.600 kvadrat og 19.000 vareslag i hyllene. Dette er foreløpig Nord-Norges største butikk selv om både Sortland og Svolvær kommer opp i nesten samme areal.

Sortland og Svolvær har ellers to andre forhold som er nokså like. Begge byer har for få parkeringsplasser til de mange kundene som kommer i privatbil. På Sortland tenker man nå å innføre tidsbegrenset parkering, med avgift for de som står over 3 timer på samme plass. Vågan kommune har ansatt en person som skal se på alle muligheter for å skaffe en bedre løsning for parkering i Lofot-byen. Her tenker man også på et nytt parkeringshus. Det er etableringen av Biltema og Clas Ohlson som har gitt Svolvær nye akutt manko på p-plasser.