Ny helse-direktør

Helse Nord styrer sykehusene i Nord-Norge og har 10.000 ansatte. Nå skal man ansette en ny direktør, som blir en av 9 direktører med millionlønn. Det skaper reaksjoner.

Leder Gjertrud Krokaa i Norsk Sykepleierforbund i Nordland synes utviklinga med stadig flere på direktørlønn i Helse Nord er provoserende. -Det er ledere i alle nyanser og varianter, og det koster i søkk og kav. Er det nødvendig å ha en så topptung administrasjon, spør hun i samtale med NRK Nordland.

I dag er det åtte direktører i Helse Nords lokaler i Bodø, og det regionale helseforetaket bruker rundt 13 millioner kroner i året på direktørene, inkludert andre godtgjørelser og pensjon. I tillegg betaler Helse Nord lønna til den forrige kommunikasjonsdirektøren, Siw Sandvik. Hun beholder direktørlønna i ett år mens hun jobber i Nordlandssykehuset.

For nyvalgt stortingsrepresentant Mona Fagerås fra SV skurrer det at Helse Nord har flere direktører enn Helse Vest. Hun har også fått med seg at toppsjef Vorland nylig fikk ei lønnsøkning slik at grunnlønna hans nå er ca 2,2 millioner. Nå krever hun moderasjon.

-Vorland bør stoppe lønnsgaloppen. Det er naturlig å sammenlikne seg med andre helseforetak. Når man ser at disse har betydelig færre direktører og helt andre lønninger, er det på tide å bremse, mener Mona Fagerås.