Laks er bedre enn pizza
Sushi og laks har blitt blant favorittene på italienske spisesteder.
I tillegg er lakserettene snart like populære som kjøttrettene, viser en ny undersøkelse.
Mens pizza og pasta er synonymt med Italia her hjemme, så har laks blitt synonymt med Norge for mange italienere.
Dette er mye takket være italienernes appetitt på røkt laks, sushi- og poke der laks er hovedingrediensen.
Italia er blant landene med flest sushirestauranter i hele Europa.
Bare i Milano er det så mange sushirestauranter at storbyen er i verdenstoppen når det gjelder antall sushirestauranter i forhold til innbyggertallet.
I tillegg finnes det rundt tusen spisesteder der poke bowls står på hovedmenyen. Innen utgangen av 2025 forventes det at antallet har økt til 1 500.
Mye takket være sushi- og poke-rettenes popularitet har Italia blitt Norges tredje største konsummarked for laks.
Nærmere 10 % av all laks som produseres i Norge havner i Italia, ifølge Sjømatrådet.
Beregninger viser at italienerne spiste nærmere 140 000 tonn norsk laks i fjor, mot ca. 84 000 tonn i 2017.
Laks er noe av det italienerne forbinder aller mest med Norge.
Per i dag er norsk laks også den mest kjente og den mest foretrukne blant italienske forbrukere. Markedsandelen er på over 90 %.