Vindfull sluttspurt

Året 2016 avslutter nokså vindfullt. I dag har vært målt full storm flere steder i Vesterålen og trafikken har vært hindret av været. Hurtigruta lå også ekstra lenge på Sortland i dag.

Sortland havn lå ganske i le for vinden og MS Nordnorge valgte derfor å ligge litt ekstra lenge her fredag 30. desember. Avgangen ble utsatt til 14.30. Kystverkets slepebåt. MS Strilfoss, lå også til kai fredag. Det samme gjorde containerskipet MS Skogafoss, som ikke vises på bildet.

Ferjene mellom Lødingen og Bognes ble innstilt og trafikken over Kjølhågen ved Andenes ble stengt. Også alle samband over Vestfjorden, til og fra Lofoten, fikk kanselleringer på grunn av været. Widerøe kunne imidlertid fly som normalt, og ved flyplassene gikk derfor alt etter skjema.

På Sortlandbrua gav en lyktestolpe etter for vindpresset i formiddag og El-Team måtte rykke ut for å demontere den knekte stolpen. Masta hang ut over vegbanen og kunne potensielt utgjort en fare for trafikken, om den hadde knekt helt og falt over en bil.

På Andenes ble det målt liten storm med 24 meter pr sekund, mens Ånstadblåheia igjen kunne vise til full storm. Her var det faktisk målt sterk storm ved middagstider, med 29,9 m/s. Orkan er på 32 m/s og det var altså ikke langt unna dette i kastene på Ånstadblåheia. Adventa hadde et par andre dager med slike vindstyrker og 21. desember ble det målt hele 34,9 meter pr sekund på toppen.

Også i Bø og andre utsatte steder blåste det storm i dag. Temperaturen har variert mellom 2 og 5 plussgrader i Vesterålen, slik at det har kommet både regn og snø enkelte steder. Meldingene er imidlertid oppløftende og vinden skal løye utover ettermiddagen. Nyttårsaften er det ventet ganske rolige vindforhold i Vesterålen, mens det søndag igjen skal friskne til og komme opp i kuling.