Vil unngå påskeuhell

Ekstra viktig å være varsom denne påsken, er formaningen fra fylkesmannen og politimesteren i Nordland. Ulykker øker belastningen på helsevesenet, som er fokusert på koronakrisen nå.

Alle vil unngå ulykker i påsken, sier (fra venstre) Roy Inge Nygaard-Jenssen, som er for sjef 330-skvadronen i Bodø, fylkesmann Tom Cato Karlsen i Nordland og politimester Heidi Kløkstad (foto: NFK, Thor-Wiggo Skille).

– Dropp aktiviteter som øker risiko for skade denne påsken, slik at helsevesenet kan bruke sin kapasitet til å ta imot de som av andre grunner trenger helsemessig oppfølgning.

Oppfordringen kommer fra fylkesmann Tom Cato Karlsen og politimester Heidi Kløkstad i Nordland, som snakker på vegne av en samlet redningsledelse i fylket.

Påsken står for døren. Snøen ligger fremdeles hvit og vakker i fjellet, og solen er kommet høyt nok til at du kan kjenne den varmer i kinnene.

På grunn av koronasituasjonen er redningsledelsen i Nordland i år ekstra bekymret for at folk skal trekke ut av oppmerkede løyper for å ivareta smittevernhensynet, med fare for å havne i terreng som ikke er trygt.

– Det er en fin årstid vi er inne i nå. Selv om denne påsken ikke kan feires på hytta, har vi stor forståelse for at det er mange som ønsker å ta turen ut i naturen. Noe vi synes er bra. Vi ber folk om å finne steder hvor man kan nyte naturen, ivareta smittevernreglene om å holde avstand til andre mennesker, men samtidig ikke øke risikoen for fare, sier fylkesmann Tom Cato Karlsen.

I påsken trekkes mange mot ulike uteaktiviteter hvor risikoen for skade blir noe høyere enn det vanlige vinteraktiviteter innebærer.

– Redningsledelsen er ikke imot sport som utfordrer mer enn gjennomsnittet, men det er viktig at vi ikke overbelaster helsevesenet med skader som disse aktivitetene øker muligheten for. Derfor ber vi deg huske på at du ikke må dra til steder hvor du utsetter deg selv eller andre for skade, understreker politimester Heidi Kløkstad.

Både hun og fylkesmannen ber derfor folk gjøre nødvendige forberedelser og ha i bakhodet at påsken 2020 ikke skal være året hvor vi utfordrer naturen, setter oss selv i unødvendig fare, eller havner i karantene ved retur.

Redningsledelsens råd:

  • Nordlandsnaturen kan og bør nytes selv om du ikke er på hytta
  • Unngå å oppsøke steder hvor det ferdes mange folk – smitteverntiltakene fra nasjonale myndigheter skal opprettholdes
  • Ikke sett deg selv, eller andre i fare for å bli skadet. Tenkt deg ekstra godt om før du setter i gang med en topptur, eller velger ei løype du kanskje skulle ha ventet med.
  • Ikke reis til områder som medfører at du havner i karantene ved retur