Vil tenne tusen lys

Hyttebrannen i Andøy har berørt svært mange og mandag blir det kortesje med bårebilene inn til Svolvær og videre til Henningsvær. Langs veien blir det tent flere tusen lys.

Kongen sendte kondolansebrev til Vågan kommune etter hyttebrannen og mandag blir det kortesje gjennom Svolvær når de fem bårene kommer til byen.

De omkomne fra hyttebrannen i Andøy kommer hjem til Lofoten mandag. En kortesje vil følge bårebilene når de ankommer Svolvær, gjennom byen og videre til Henningsvær.

Engasjementet har vært og er svært stort lokalt, etter at 4 barn og en kvinne omkom i brannen natt til 16. januar. Også kong Harald sendte sin kondolanse til ordføreren i Vågan.

-Den tragiske ulykken gjør inntrykk på oss alle. Jeg og min familie føler med alle berørte i sorgen og fortvilelsen, skriver kong Harald i brevet.

Når bårene kommer «hjem» i morgen ettermiddag, vil det bli svært mange innbyggere i Vågan som tar imot og viser sin omtanke.

Ved innkjøringa til Svolvær vil kortesjen bli møtt av tente lys langs veien og dette vil man se hele strekninga til Henningsvær.

De som arrangerer dette, i samråd med de pårørende, antar at det blir tusen lys og falker langs E10.

En politibil vil kjøre foran kortesjen og en bak, og første stopp vil være Svolvær barneskole. Der blir det en minnestund for Hedda Madell Bang Winther (10 år) og Henning Christian Bang Johansen (15 år).

Like før dette kjører kortesjen forbi Svolvær omsorgssenter, der Luise Marie Bang (40 år) arbeidet. Hun er mor til de to barna og omkom sammen med dem i hyttebrannen.

Disse tre kistene vil så bli satt av i Lofotkatedralen i Kabelvåg, der begravelsen vil finne sted senere.

Kortesjen kjører så videre mot Henningsvær med kistene til Gustav Rane Krogh Hovde (12 år) og Mogens Pareli Krogh Hovde (15 år).

Det vil bli minnestund ved Henningsvær skole og også her planlegges det tente lys langs hele innkjøringen til stedet.

Svært mange hadde ytret ønske å få vise til medfølelse når bårene ankommer, og derfor har politiet i samråd med de berørte familiene deltatt i planleggingen av kortesjen.

Mange butikker i Svolvær vil holde stengt når kortesjen passerer byen, slik at ansatte kan delta i markeringen langs veien og ved skolen.

– Det er viktig at folk er ekstra oppmerksomme i tidsrommet mellom klokka 15 og 16, sier politioverbetjent Terje Pedersen hos politiet i Svolvær til Lofotposten.

Han understreker at de som vil følge markeringen langs E10 bør gjøre det der det er gang- og sykkelvei, og stå på gangveien.

Ordfører Frank Johnsen sier at dette arrangementet er ment å gi alle som ønsker det anledning til å vise sin sympati og omtanke.

På grunn av korona vil det ikke være plass i kirkene når begravelsene finner sted.