Vil ha laks og fiskeboller

Kina åpner opp sitt marked for laks og fiskeboller fra Norge. Norske oppdrettere og «Hermetikken» på Sortland får dermed helt nye muligheter for eksport av sjømat til fiskeglade kinesere.

Militærparade hører med når den norske kongen besøker Kina. Kanskje noen av deltakerne dro hjem og spiste norsk laks til middag etterpå (foto: NFD, Trond Viken).

– Den norske regjeringen har hav som et av våre fremste satsingsområder, og det er viktig at vi samarbeider med sentrale handelspartnere om slike spørsmål, sier nærings- og havminister Torbjørn Røe Isaksen (H) som torsdag var i Kina sammen med kongeparet.

Her ble det klart at norske lakseoppdrettere nå får tilgang til det kinesiske markedet, og Marine Harvest er allerede på plass i Shanghai med et nytt anlegg for videre bearbeiding av laks fra norske oppdrettsmerder.

Også Vesterålens Hermetikkfabrikk satser tungt i Kina nå. Nylig ble det signert en avtale med kinesiske Novosana, som både skal selge fiskeboller og tran fra Vesterålen. -Kineserne spiser mer fiskeboller enn vi gjør i Norge, forteller direktør i «Hermetikken», Viktor B. Johnsen, til Bladet Vesterålens magasin Opptur.

Vesterålens Hermetikkfabrikk har en årlig produksjon på 1,5 millioner bokser med fiskeboller. Om man nå lykkes i Kina kan markedet bli doblet. Den nye fabrikken på Sortland står snart klar til å øke produksjonen, og 45 ansatte kan da bli til 60.

Også tran, som selges som «omega3-rik fiskeolje», skal nå ut i det kinesiske markedet. Tran selges også på fat fra Sortland til markeder i både USA og Europa. I år har «Vesteraalens» produsert nær en million liter tran.

Sammen med kongeparet markerte næringsministeren åpningen av Marine Harvest sitt nye videreforedlingsanlegg for laks i Shanghai. Kina er et viktig marked for norsk sjømat i dag, men potensialet er enormt. I sin åpningstale understreket næringsministeren at den nye fabrikken kan gjøre laksens vei fra norske farvann til kinesiske middagsbord kortere enn tidligere.

– Det nytter ikke bare at vi snakker med myndighetene. Norsk næringsliv spiller en viktig rolle internasjonalt i å ta havnæringene globalt i en mer bærekraftig retning, mener næringsminister Røe Isaksen.

-Det gjelder maritim sektor, marin sektor og energi, samt nye og fremvoksende havnæringer. Kina er en viktig havnasjon og en stor andel av norsk næringsliv i Kina opererer innenfor havnæringene. Derfor har vi løftet frem havsamarbeid under besøket til Kina, sier næringsminister Røe Isaksen.

I løpet av havdagen var det blant annet debatt om bærekraftig bruk av havet, fagseminarer om grønn og autonom skipsfart, sjømathandel, energi, marin forsøpling, oppstartsbedrifter og samarbeid i Arktis.

Den store havdagen ble avsluttet med sjømatmiddagen «Tasting the ocean» med næringsministeren som vert. Norske og kinesiske næringslivsrepresentanter og myndigheter fikk servert norsk sjømat tilberedt av norske kokker.