Venter på lavtrykket

Fredag kveld kan det bli en heftig, men kortvarig storm i Vesterålen. Et polart lavtrykk er på veg inn mot kysten, og ennå vet ikke meteorologene hvor det vil treffe nøyaktig, men Vesterålen ligger utsatt til.

For noen dager siden var det stille og pent kaldt vær i Vesterålen, så Leo kunne nyte utsikten over Sortland. I kveld kan det bli riktig friskt på Steiraheia, med storm fra nordvest (foto: Espen Norum Næss).

Fredag kveld er det mulighet for at et polart lavtrykk kan treffe land. Det kan gi perioder med sterk vind av variabel retning. Den sterkeste vinden ventes å komme fra mellom vest og nordøst, med vindstyrke liten storm 22 til full storm 25 m/s. Det ventes også kraftige snøbyger. Vind og bygeaktivitet vil avta natt til lørdag.

Allerede fredag ved middagstider er det stiv kuling på Andenes, og ved de andre målestasjonene i Vesterålen er det liten kuling. Mildværet de siste dagene er nå slått over i minusgrader og dermed kommer det også litt snø fra oven.

-Det er mye vær på gang. Vi antar at det polare lavtrykket treffer land fredag kveld eller natt til lørdag, sier vakthavende meteorolog Geir Bøyum ved Værvarslinga i Nord-Norge til NRK. Den sterkeste vinden ventes å komme fra mellom vest og nordøst, med vindstyrke liten storm 22 til full storm 25 meter per sekund.

Polare lavtrykk kan være skumle siden de kan gi raske økninger i vinden, og de gir kraftig nedbør, ofte som snø og snøfokk med vanskelige siktforhold og generelt dårlig vær. Vinden vil øke ganske brått med tette snøbyger. Det vil gi vanskelige kjøreforhold og økt snøskredfare i Vesterålen og Sør-Troms, sier meteorologen. Vinden kan øke fra bris til storm i løpet av et kvarter.

Det polare lavtrykket som ventes inn med 21-tiden i kveld vil bringe med seg raske endringer i vindstyrke og retning. Snø og snøfokk vil gi vanskelige kjøreforhold og deretter lokalt økende skredfare. Ettersom man ikke vet hvor dette vil treffe nøyaktig og hvilken styrke det har når det eventuelt treffer Vesterålen, så bør man i alle fall være godt forberedt. For havområdene meldes det middels høye bølger av større lengde. Bølgekammene er ved å brytes opp til sjørokk, som driver i tydelige markerte strimer med vinden.